Beställ
broschyr
×

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

Johanna och Mattias bor i ekobyn Understenshöjden utanför Stockholm. Där finns detta stora vinkelkök målat i färgen “Vintermossa” med diskbänk i rostfritt stål och bänkskiva i massiv ek. Överskåpen har dubbeldörrar och går ända upp i taket. Det finns lådor och hörnskåpsutdrag i bänkskåpen.

Så går det till att beställa kök från Skandinaviska Shakerkök

Natalie kan äntligen njuta av en kopp kaffe i det nyrenoverade köket efter en lång renoveringsresa.
En kombination av sittplatser. Vid köksön och vid matbordet.

I köket finns en köpmansdisk som gränsar mot matsalen, vilket blir en fin och praktiskt rumsavdelare liksom en arbetsyta. Plats på kortsidan finns även för sittplatser – perfekt för morgonkaffet.

“Vi blev kära i det lilla huset med knarrande trägolv som låg vid sjön.
Vi lyfte huset, flyttade det 2,5 m och byggde ut.

– Natalie, @huslyftet

För Natalie och hennes man var det viktigt att köket skulle passa in naturligt med tanke på husets karaktär. Därför föll valet på ett 1920-talskök från Skandinaviska Shakerkök, handmålat med linoljefärg i en nyans som de själva valde. 

Vill du också renovera ditt kök med oss?

Första steget är att använda vår köksplanerare. Lägg in dina rumsmått och låt kreativiteten flöda!

Köksplaneraren fungerar endast på en dator, ej mobil eller surfplatta.

Integrerade vitvaror. Ovanpå högskåpen för kyl och frys har man valt att placera överskåp för extra förvaring.
Vaskskåpet har centrerats vid fönstret. Till höger om vaskskåpet är diskmaskinen dold.

Köket har integrerade vitvaror. Kyl och frys står i ett högskåp för vitvaror med spegeldörrar i trä , monterade mot vitvarans egen dörr. Diskmaskinen är dold bakom en front för ett enhetligt intryck.

– “Det är väl klart att ni ska ha inbyggd kyl och frys?”

“Tack vare min kära kollega blev det inbyggd kyl och frys, tillslut. Vi tvekade och höll på fram och tillbaka, sådär som man gör med alla femtielva val som ska göras i en köksrenovering. Nu är jag så glad att kollegan tryckte på den där morgonen i höstas. Beslagen/handtagen var i sin tur inte det lättaste att hitta. Fanns få alternativ till lite mer rejäla bakomskruvade i rätt stil. Vi vill ju att det ska hålla över tid. Tillslut hittade jag dessa via @gamla_mejeriet men eftersom fabriken i England var stängd pga Corona, dröjde denna installation några månader. Det var dock värt att vänta på, tycker jag nu när allt är klart!”
Generöst med plats för socialt umgänge runt den vackra köksön som sett från denna sida består av ett bänkskåp längst till vänster och bredvid står en köpmansdisk med nio utdragslådor . Barstolar köpta begagnade. Lampor från Sekelskifte.
Inuti lådorna hittar vi bestickinsatser och lådinredning av massivt trä. Alla insidor är behandlade med linolja.

“Vi har äntligen fått den sociala plats för familj och vänner i vårt hus som vi saknade. Samtidigt har husets gamla charm bevarats genom detta gedigna träkök. Förhoppningsvis får köket vara kvar i flera generationer.”

—  Natalie, @huslyftet

En ljus och luftig tvättstuga med vackert rutigt golv
Gott om plats för förvaring av tvätt
Vaskskåp i trä med rostfri diskbänk. Både praktiskt och snyggt.

En tvättstuga med extra allt. Här finns det gott om plats för att både hantera smutsig och sen tvätt. De många utdragslådorna ger gott om plats för tvättsortering, till och med fintvätten har en egen låda. 

– Jag älskar att hålla ordning. Nu finns det gott om plats i tvättstugan så att all tvätt enkelt går att sortera. Separata lådor för olika kulörer, grader och specialtvätt. 
Här syns luckor och utdragslådor i en kombination. Vackra haspar i borstad mässing blir pricken över i för skafferiet.
Redan vid renoveringen tänkte man på eluttagens placering så att mikron kunde gömmas  i skafferiet.

I skafferiet har man kombinerat utdragbara hyllor i olika höjder med ett hyllplan för att ge plats åt både skafferivaror men också en mikrovågsugn.

– Vi tyckte att det var väldigt smart och praktiskt att gömma mikron i skafferiet. 
Bänkskåp i 1920-talsstil placerade i badrumsmiljö
Handdukshängare från Sekelskifte. Toalettstol från byggfabriken.
Varje vrå utnyttjas för att optimera förvaringen
Vid beställning av kök är det möjligt att köpa till moduler för badrum, tvättstuga, garderob eller till övriga rum. Tyvärr får det inte att köpa enstaka moduler i dagsläget.

Om kaklet i badrummet från Höganäs kakel Hisings backa:

Golv: Miniworx White hexagon mosaik.
Vägg: Evolution White 7,5×15
Evolution sockel 15×15
Evolution london list 50×150

Natalie vid spisen i det nyrenoverade köket

Köksön är placerad intill en vägg där det möts av ett vackert vitrinskåp.

Om köket, badrummet & tvättstugan hemma hos Huslyftet:

Typ av kök: 1920-talskök
Köket är byggt i det familjeägda snickeriet där Skandinaviska Shakerkök bygger sina kök. Alla kök byggs på beställning och det finns inga lager med färdiga moduler. Köken är handbyggda och målas även för hand med linoljefärg. Allt för att få ett så bra resultat som möjligt, som håller i generationer. Ett kök som går att underhålla och reparera, vid behov. 

Färg: Det finns några baskulörer att välja bland, men om man önskar en egen kulör är det möjligt att välja detta. I detta fallet valdes egna kulörer som vår färgleverantör Selder & Co blandade till.
Färg på Kök: 1510-Y20R
Färg på Badrum & Tvättstuga: 2010-Y20R

Bänkskiva i kök och badrum: Naturstenen Kvartsit i varianten “Taj Mahal” från Kungälvs Natursten.
Blandarna i kök och badrum kommer från Sekelskifte.
Handtag, knoppar och haspar från Byggfabriken.
Stora handtag till integrerad kyl och frys från Gamla mejeriet.
Skomakarlampor från Sekelskifte.
Barstolar köpta begagnade.
Spis av märket Bertazzoni köpt hos Gasspisen.
Instagramkonto: @Huslyftet

Foto & Text: Gina Mannberg för Skandinaviska Shakerkök

“Miljötänk som genomsyrar hela boendet” – det är tanken med EKOBYN i Björkhagen i Stockholm.
Våga färg! Med linojlefärg är det enkelt att måla om.
PREVIOUS

Se förra köket

NEXT

Se nästa kök

“Miljötänk som genomsyrar hela boendet” – det är tanken med EKOBYN i Björkhagen i Stockholm. Dit flyttade Johanna Ahnquist och Mattias Ahnquist Aho med sina två barn, hund och katt i september i 2018

Kyl och Frys i ljusgrönt kök från Skandinaviska Shakerkök

Ekobyn stod färdig 1995 är byggd med kretsloppstänk och efter den tidens alla ekologiska konster.

– Vi blev väldigt glada när möjligheten att flytta till ekobyn uppenbarade sig, berättar Johanna.

Det är ett vackert radhus på 110 kvm som trots sitt byggnadsår 1995 snarare påminner om ett sekelskifteshus, med högt i tak och spröjsade fönster.

Familjen bestämde sig för att byta ut det gamla köket som kändes litet och slitet.

“DET MÅSTE PASSA IN STILMÄSSIGT”

– Det nya köket var tvunget att stämma in med det hållbara tänket här i ekobyn. Och det måste passa in stilmässigt. När vi stötte på SKANDINAVISKA SHAKERKÖK i en inredningstidning kände vi att det passade perfekt. De uppfyllde alla våra önskemål om hållbarhet och utseende.

LJUSGRÖN LINOLJEFÄRG

Det L-formade Shakerköket som idag tar plats i familjens hus, är ljusgrönt (kulören heter Vintermossa), med träknoppar i samma färg. På väggarna har de valt en varm mörkgrå färg som kontrasterar mot det ljusa köket.

Förutom två överskåp finns den mesta förvaringen i bänkskåpen. På dessa ligger en bänkskiva av massiv ek med uppvikt kant baktill.

Diskhon är placerad framför ett av kökets två fönster med utsikt över ett angränsande naturreservat. En avkopplande plats att sköta disken på!

“…INGA PLASTFÄRGER FÅR ANVÄNDAS…”

– Det svåraste valet i köpprocessen var att välja färg, berättar Mattias. Det kändes lite osäkert via datorskärmen men det löstes genom att vi fick ett färgprov hemskickat.

Att köket är målat med just linoljefärg var viktigt och miljövänliga färger är genomgående i huset: Bostadsföreningen har sedan starten beslutat att inga plastfärger får användas eftersom byggnaden ska kunna andas fritt.  

RITADE KÖK PÅ HEMSIDAN

Johanna och Mattias började själva rita upp sitt nya kök i RITPROGRAMMET och fick sedan förbättringsförslag både från Skandinaviska Shakerkök och några grannar som är arkitekter.

“DET FANNS ÄVEN MÖJLIGHET FÖR OSS ATT MÅTTBESTÄLLA ÖVERSKÅPEN”

– Det var värdefullt att få tips och råd från andra om hur man bör tänka i planeringen av köket, säger Mattias. Vi har under hela köpprocessen haft en bra dialog med Skandinaviska Shakerkök vilket känts tryggt. Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen för att anpassa dem till vår takhöjd.

– Känslan av att ha ett kök i massivt trä där man dessutom ser det rena träet när man öppnar luckorna uppskattar vi jättemycket, fyller Johanna i. Köket känns gediget och äkta och så passar det in perfekt i resten av huset. Det är en plats vi verkligen trivs på! 

__

Se fler bilder på köket HÄR.