Beställ
broschyr
×

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

“Miljötänk som genomsyrar hela boendet” – det är tanken med EKOBYN i Björkhagen i Stockholm. Dit flyttade Johanna Ahnquist och Mattias Ahnquist Aho med sina två barn, hund och katt i september i 2018

Kyl och Frys i ljusgrönt kök från Skandinaviska Shakerkök

Ekobyn stod färdig 1995 är byggd med kretsloppstänk och efter den tidens alla ekologiska konster.

– Vi blev väldigt glada när möjligheten att flytta till ekobyn uppenbarade sig, berättar Johanna.

Det är ett vackert radhus på 110 kvm som trots sitt byggnadsår 1995 snarare påminner om ett sekelskifteshus, med högt i tak och spröjsade fönster.

Familjen bestämde sig för att byta ut det gamla köket som kändes litet och slitet.

“DET MÅSTE PASSA IN STILMÄSSIGT”

– Det nya köket var tvunget att stämma in med det hållbara tänket här i ekobyn. Och det måste passa in stilmässigt. När vi stötte på SKANDINAVISKA SHAKERKÖK i en inredningstidning kände vi att det passade perfekt. De uppfyllde alla våra önskemål om hållbarhet och utseende.

LJUSGRÖN LINOLJEFÄRG

Det L-formade Shakerköket som idag tar plats i familjens hus, är ljusgrönt (kulören heter Vintermossa), med träknoppar i samma färg. På väggarna har de valt en varm mörkgrå färg som kontrasterar mot det ljusa köket.

Förutom två överskåp finns den mesta förvaringen i bänkskåpen. På dessa ligger en bänkskiva av massiv ek med uppvikt kant baktill.

Diskhon är placerad framför ett av kökets två fönster med utsikt över ett angränsande naturreservat. En avkopplande plats att sköta disken på!

“…INGA PLASTFÄRGER FÅR ANVÄNDAS…”

– Det svåraste valet i köpprocessen var att välja färg, berättar Mattias. Det kändes lite osäkert via datorskärmen men det löstes genom att vi fick ett färgprov hemskickat.

Att köket är målat med just linoljefärg var viktigt och miljövänliga färger är genomgående i huset: Bostadsföreningen har sedan starten beslutat att inga plastfärger får användas eftersom byggnaden ska kunna andas fritt.  

RITADE KÖK PÅ HEMSIDAN

Johanna och Mattias började själva rita upp sitt nya kök i RITPROGRAMMET och fick sedan förbättringsförslag både från Skandinaviska Shakerkök och några grannar som är arkitekter.

“DET FANNS ÄVEN MÖJLIGHET FÖR OSS ATT MÅTTBESTÄLLA ÖVERSKÅPEN”

– Det var värdefullt att få tips och råd från andra om hur man bör tänka i planeringen av köket, säger Mattias. Vi har under hela köpprocessen haft en bra dialog med Skandinaviska Shakerkök vilket känts tryggt. Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen för att anpassa dem till vår takhöjd.

– Känslan av att ha ett kök i massivt trä där man dessutom ser det rena träet när man öppnar luckorna uppskattar vi jättemycket, fyller Johanna i. Köket känns gediget och äkta och så passar det in perfekt i resten av huset. Det är en plats vi verkligen trivs på! 

__

Se fler bilder på köket HÄR.