Beställ
broschyr
×

Shakerkök

SHAKERKÖK

Enkelt och stilrent

Vi menar att ett shakerkök från Skandinaviska Shakerkök är ett riktigt shakerkök. Med riktigt syftar vi på att vi använder massivt trä, bygger köken för hand och handmålar dem med linoljefärg. Jämför det med många andra aktörer som vill härma shakerestetiken och därför kallar sina kök för “shakerkök” men använder spånskivor, fanér, mdf och laminat. Utan hänsyn till shakerfilosofin om ärlighet och naturliga material som massivt trä och linoljefärg.

Shakerstilens avsaknad av utsmyckade detaljer där allt är avskalat och rent, gör att det är en tidlös stil.

 

I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck, rustikt och rejält, medan våra skandinaviska shakerkök är nättare och inte bunden till en äldre stil.

Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom rostfria diskbänkar eller en modern blandare och kanske även bänkskivor och golv av sten.

Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.

Ärlighet. Funktion. Enkelhet.


Shakersnickarna byggde sina egna möbler och sina egna hus. Och de förfinade verktyg, såsom cirkelsågen. De blev kända som mycket skickliga hantverkare. Shakers filosofi kretsade kring tre begrepp: Ärlighet. Funktion. Enkelhet. När de byggde möbler blev följden att de undvek dekorativa utsmyckningar. Och de fokuserade på form och proportioner, ofta med kreativa lösningar som gav extra funktion. Utan att det var meningen så skapade de en unik estetik. Stramt, asketiskt, vackert. Shakers som rörelse är nästan utdöd, men deras estetik lever kvar. Den spelade en roll i funkisens uppkomst på 30-talet, och den har influerat många möbeldesigners genom åren.

SHAKER-LUCKAN


Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten. Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet. Köksluckorna byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood och är handmålade med linoljefärg. Därför går det att ana vackra penseldrag som skvallrar om det goda hantverket som ligger bakom.
Grått kök från Skandinaviska Shakerkök

Shaker-sockeln


Shakerköken har en otroligt karaktäristisk sockel. Köken står nämligen på sina socklar. Vill du istället ha en utanpåliggande sockel går det att välja detta i slutskedet av din beställning.

LINOLJEFÄRG


Våra kök målar vi för hand med linoljefärg. Den linoljefärg som vi använder har en halvblank yta som är lätt att hålla ren. Vi använder linoljefärg, tillverkad av SELDER & CO. Linoljefärg är känslig för basiska ämnen. Därför ska man undvika rengöringsmedel med pH över 7 (till exempel ska såpa undvikas). Syror är OK, men inte basiska/alkaliska ämnen eftersom de löser upp linoljan. Färgen är relativt blank när den är nymålad, för att sedan mattas ner under de första månaderna. Färgskalan i shakerkök är hämtad ur shakerrörelsens kärlek till naturen. Shakeranhängarna gjorde sina färger av olika leror, vilket inspirerat dagens färgpaletter. Vi har valt ut nio baskulörer som alla stämmer bra överens med shakerestetiken. Du kan se dem här nedan. Du kan även välja en egen kulör mot en mindre extrakostnad (för transport och hantering).

Kvistfri ask och furu


Vi bygger våra kök i massivt trä. Vi använder massiv ask i fronter och luckor, och kvistfri furu i stommarna.  Det är ett makalöst vackert material som håller i generationer.
Massivträ är en bra affär  räknat över sin livslängd, för både dig och miljön. Så om du vill ha ett riktigt träkök har vi köket för dig.

STRAMT OCH VACKERT


Det kanske mest karakteristiska för ett shakerkök är att luckor och lådfronter är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck. Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar krusiduller. Det är stilrent och avskalat.
Köksinspiration bänkskåp ljusgrått kök från Skandinaviska Shakerkök

FÖLJ SHAKERSTILEN HELA VÄGEN


Designen på våra kök är hämtad från två håll: dels från estetik som the Shakers skapade för ett par hundra år sedan, dels från skandinavisk designtradition. Shakerstilen sitter i detaljerna, köksdesign när det är som bäst! Typiskt för shakerkök är öppna hyllor, som komplement, eller ersättning, till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck. En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.
Mörkblått Kök från Skandinaviska Shakerkök

HELT INTEGRERADE, HALVT INTEGRERADE ELLER FRISTÅENDE VITVAROR

 

Integrerade vitvaror? Javisst! Det är möjligt att integrera dina vitvaror med våra skåp. Diskmaskinen är absolut vanligast att integrera. Av oss kan du köpa en front som består utav en ram och en lucka. Luckan du monterar fast på diskmaskinens egen lucka.

Det är även vanligt att våra kunder vill integrera kyl och frys om man inte vill ha dessa fristående. Antingen kan du välja ett skåp där du ställer in din kyl och frys, men där vitvarans egen dörr är synlig. Eller så  kan du välja att integrera även dörren, om du köper en kyl och frys med möjlighet till detta.

Det finns två olika sätt att montera en skåpsdörr på en kyl och frys, med glidskenor eller “dörr-på-dörr”. 

Det andra alternativet blir stabilare i och med att man monterar dörrarna direkt mot varandra.

Det finns även skåp för att integrera ugn och mikro, men för dessa två vitvaror blir vitvarans egna front synlig.

DET SKA VARA STILRENT OCH ENKELT ATT KÄLLSORTERA

 

I alla våra vaskskåp ingår det rostfria sorteringskärl. Antalet kärl varierar beroende vilken storlek på vaskskåp du väljer. Källsorteringen är gjord av rostfritt stål i en massiv trälåda på utdragsskenor. Detta gör det både praktiskt, enkelt och snyggt att källsortera. 

Moderna lådor


Lådorna i våra moderna träkök är monterade på skenor från världsledande Blum. De går att dra ut hela lådans längd, och de är mjukstängande. Det går att få utdragslådor innanför skåpsluckorna, så att du lätt kommer åt allt i skåpen. Och i våra hörnskåp finns moderna utdragbara hyllplan. Våra lådor kan även fås med bestickinsatser.

Modulsystem och skräddarsytt

 

Våra kök är baserade på ett modulsystem med stor variation. Om modulerna ändå inte räcker till och det behövs specialanpassningar så fixar vi det också.

Redo för att börja planera ditt drömkök?

Här hittar du vår köksplanerare.