fbpx
Beställ
broschyr
×

Shakerkök

SHAKERKÖK

Shakerestetikens avsaknad av specifika detaljer – allt är avskalat och rent – gör att det är en tidlös stil.
I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck – rustikt och rejält – medan vår skandinaviska variant är nättare och inte bunden till en äldre stil.
Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom bänkskivor och golv av sten.
Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.


Mer info om shakerrörelsen, och hur de påverkat dagens köksestetik, finns HÄR.

SHAKERLUCKAN

Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.

Fronter i liv med stommen

Luckor och lådfronter i våra shakerkök är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.

Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar onödiga sirligheter och krusiduller. Det är stilrent och avskalat. (Shakermedlemmarna själva ansåg att ornament var onödigt, ja till och med syndigt.)

Öppna hyllor och stapelgångjärn

Typiskt för shakerkök är öppna hyllor, som komplement till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck.

En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.

Vill du veta mer om våra kök?

Är du inspirerad och redo för att börja planera upp ditt drömkök? Här hittar du vårt ritprogram: