Vi menar att ett shakerkök från Skandinaviska Shakerkök är ett riktigt shakerkök. Med riktigt syftar vi på att vi använder massivt trä, bygger köken för hand och handmålar dem med linoljefärg. Jämför det med många andra aktörer som vill härma shakerestetiken och därför kallar sina kök för “shakerkök” men använder spånskivor, fanér, mdf och laminat. Utan hänsyn till shakerfilosofin om ärlighet och naturliga material som massivt trä och linoljefärg.
Shakerstilens avsaknad av utsmyckade detaljer där allt är avskalat och rent, gör att det är en tidlös stil.
I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck, rustikt och rejält, medan våra skandinaviska shakerkök är nättare och inte bunden till en äldre stil.
Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom rostfria diskbänkar eller en modern blandare och kanske även bänkskivor och golv av sten.
Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.
Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.
Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.
Köksluckorna byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood och är handmålade med linoljefärg. Därför går det att ana vackra penseldrag som skvallrar om det goda hantverket som ligger bakom.
Våra kök målar vi för hand med linoljefärg. Den linoljefärg som vi använder har en halvblank yta som är lätt att hålla ren. Vi använder linoljefärg, tillverkad av SELDER & CO.
Linoljefärg är känslig för basiska ämnen. Därför ska man undvika rengöringsmedel med pH över 7 (till exempel ska såpa undvikas). Syror är OK, men inte basiska/alkaliska ämnen eftersom de löser upp linoljan.
Färgen är relativt blank när den är nymålad, för att sedan mattas ner under de första månaderna.
Färgskalan i shakerkök är hämtad ur shakerrörelsens kärlek till naturen. Shakeranhängarna gjorde sina färger av olika leror, vilket inspirerat dagens färgpaletter.
Vi har valt ut nio baskulörer som alla stämmer bra överens med shakerestetiken. Du kan se dem här nedan.
Du kan även välja en egen kulör mot en mindre extrakostnad (för transport och hantering).
Det kanske mest karakteristiska för ett shakerkök är att luckor och lådfronter är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.
Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar krusiduller. Det är stilrent och avskalat.
Integrerade vitvaror? Javisst! Det är möjligt att integrera dina vitvaror med våra skåp. Diskmaskinen är absolut vanligast att integrera. Av oss kan du köpa en front som består utav en ram och en lucka. Luckan du monterar fast på diskmaskinens egen lucka.
Det är även vanligt att våra kunder vill integrera kyl och frys om man inte vill ha dessa fristående. Antingen kan du välja ett skåp där du ställer in din kyl och frys, men där vitvarans egen dörr är synlig. Eller så kan du välja att integrera även dörren, om du köper en kyl och frys med möjlighet till detta.
Det finns två olika sätt att montera en skåpsdörr på en kyl och frys, med glidskenor eller “dörr-på-dörr”.
Det andra alternativet blir stabilare i och med att man monterar dörrarna direkt mot varandra.
Det finns även skåp för att integrera ugn och mikro, men för dessa två vitvaror blir vitvarans egna front synlig.
I alla våra vaskskåp ingår det rostfria sorteringskärl. Antalet kärl varierar beroende vilken storlek på vaskskåp du väljer. Källsorteringen är gjord av rostfritt stål i en massiv trälåda på utdragsskenor. Detta gör det både praktiskt, enkelt och snyggt att källsortera.
Våra kök är baserade på ett modulsystem med stor variation. Om modulerna ändå inte räcker till och det behövs specialanpassningar så fixar vi det också.
Här hittar du vår köksplanerare