Beställ
broschyr
×

Shakerkök

SHAKERKÖK

Vi menar att ett shakerkök från Skandinaviska Shakerkök är ett riktigt shakerkök. Med riktigt syftar vi på att vi använder massivt trä, bygger köken för hand och handmålar dem med linoljefärg. Jämför det med många andra aktörer som vill härma shakerestetiken och därför kallar sina kök för “shakerkök” men använder spånskivor, fanér, mdf och laminat. Utan hänsyn till shakerfilosofin om ärlighet och naturliga material som massivt trä och linoljefärg.

Shakerstilens avsaknad av utsmyckade detaljer där allt är avskalat och rent, gör att det är en tidlös stil.

I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck, rustikt och rejält, medan våra skandinaviska shakerkök är nättare och inte bunden till en äldre stil.

Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom rostfria diskbänkar eller en modern blandare och kanske även bänkskivor och golv av sten.

Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.

Mer info om shakerrörelsen, och hur de påverkat dagens köksestetik, finns HÄR.

SHAKERKÖKSLUCKAN

Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.

Fronter i liv med stommen

Luckor och lådfronter i våra shakerkök är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.

Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar onödiga sirligheter och krusiduller. Det är stilrent och avskalat. (Shakermedlemmarna själva ansåg att ornament var onödigt, ja till och med syndigt.)

Integrerade vitvaror? Javisst! Det är möjligt att integrera dina vitvaror med våra skåp. Integrerad kyl och frys, integrerad diskmaskin eller dyl.

SHAKERSTILEN

– Öppna hyllor och stapelgångjärn

Typiskt för shakerstilen när det kommer till köket är öppna hyllor, som komplement till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck.

En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.

Vill du veta mer om shakerstilen?

Mörkblått hyllplan från Skandinaviska Shakerkök

Redo för att börja planera upp ditt drömkök?
Här hittar du vår köksplanerare: