Här finns frågor och svar om allt du behöver veta om Skandinaviska Shakerkök – material, design, kostnad och lycka!
Vi har valt att bygga våra kök i massivt trä för att det är både vackert och hållbart. Med lite kärlek får du ett kök som håller i generationer. Det går enkelt att renovera med sandpapper, olja och ny färg.
Stommarna bygger vi i furu – ett klassiskt träslag inom möbeltillverkning i Skandinavien. Furun är kvistfri, för att ge ett lugnt och harmoniskt intryck. Till fronterna – luckor och lådor – använder vi målad ask, samt björkplywood i spegeln, vilka är hårdare träslag och därmed mer tåligt för stötar och slit.
Att bygga kök i massivt trä kräver fingertoppskänsla (vilket robotar saknar). Våra snickare har lång erfarenhet av att arbeta med trä och kan hantera varje träbits individualitet för att förhindra spänningar. Ja, det kostar lite mer, men resultatet blir så mycket bättre.
Köken byggs för hand av yrkesskickliga hantverkare på våra snickerier i Litauen. I dagsläget samarbetar vi med två snickerier, som är små familjeföretag med 3-5 anställda snickare.
Allt virke i våra kök kommer från skogsbruk i Litauen – inte långt ifrån våra snickerier.
Linoljefärg är miljövänligt, naturligt och väldigt vackert. Ytan håller länge och går att fräscha upp med ny färg flera gånger. Vi använder färg från Selder & Co. Läs mer om vår linoljefärg här: “Varför målar inte alla med linoljefärg?“
“Vanlig” linoljefärg gulnar ofta, men inte den färg – från Selder & Co – som vi använder. I andra linoljefärger är det betakarotenet i linoljan som gör att färgen gulnar. Men detta försvinner i Selderes raffineringsprocess. Färgen är dock fotokromatisk vilket innebär att den kan gulna i utrymmen utan UV (tex om man skulle måla insidan av ett kök där luckorna oftast är stängda så skulle en viss skiftning mot gult uppstå). Man behöver alltså inte ta höjd för gulning när man väljer kulör!
Vi har valt ut sju baskulörer som alla stämmer bra överens med shakerestetiken. Du kan även välja en egen kulör mot en mindre extrakostnad.
För att se hur en färg kommer se ut hemma hos dig så rekommenderar vi att man målar upp en yta i rummet där köket ska stå. Få tag i önskad nyans, hitta din närmsta återförsäljare av Selders linoljefärg: Selder/Återförsäljare
Är du bosatt i Sverige bjuder vi på färgprov i slutskedet av beställningsprocessen.
Shakerrörelsens filosofi var att bygga ett himmelrike på jorden. De drev en religiös rörelse med två övertygelser: Dels att undergången var nära, dels att det var viktigt att ha ordning och reda fram till dess. Mer info finns här: “Om Shaker“
Shakerestetikens avsaknad av specifika detaljer – allt är avskalat och rent – gör att det är en tidlös stil. Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom bänkskivor och golv av sten. Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Vanligast är att våra shakerkök hamnar i hus och lägenheter som är byggda på 1930-talet eller tidigare.
Det stämmer att shakerstilen tycks vara trendig nu. Vi känner av medvinden. Men å andra sidan, stilen har funnits i över 200 år (läs mer här). Den kommer förmodligen finnas i minst 200 år till – till och från kommer den vara extra trendig som nu, men den kommer aldrig bli helt omodern. Hur kan vi veta det? Jo, dels kan vi lära av historien, och dels ser vi den allmänna samhällstrenden kring hållbarhet: Alltfler tänker långsiktigt och hållbart, och ur det perspektivet är shakerstilen helt rätt.
För att du ska kunna planera och visualisera ditt kök har vi utvecklat ett ritprogram i vilket du enkelt ritar ditt kök i 3d. Det ger dig en bra överblick och låter dig testa dina idéer. Om du kör fast och behöver hjälp så är du såklart välkommen att kontakta oss.
Ja, våra moduler går att anpassa efter dina önskemål. Du kan enkelt ändra måtten direkt i ritprogrammet. Om du frångår standardmåtten så ökar priset på modulen med ca 15%
Vi har många olika varianter på bänkskåp, högskåp och öppna hyllplan. Du hittar alla varianter med mått här: “Modulerna“.
Ja det kan du. Vi anpassar alltid skåpet efter vitvaran.
Ja, våra moduler går att anpassa efter dina önskemål. Skicka oss länk och teknisk ritning på din tilltänkta vitvara.
Vi har högskåp för att integrera kyl och frys. Högskåp för att integrera ugn, mikrovågsugn, kombinationsugn.
Bänkskåp för att integrera ugn, diskmaskin, vinkyl.
Väggskåp för att integrera spisfläkt och mikrovågsugn.
Med mera.
Välj vitvaror som håller. Tyska märken som BOSH, AEG och Siemens brukar hålla god kvalité. Miele är duktiga på diskmaskiner.
Tänk på att det är bra att välja standardvitvaror som går att ersätta i framtiden om något skulle gå sönder.
Exempel;
Våra innermått för en front för diskmaskin är som standard 600 mm i bredd. En normalstor diskmaskin brukar vara några millimeter smalare. Om du i framtiden behöver byta diskmaskin är sannolikheten stor att du kommer hitta en diskmaskin som är strax under 600 mm i bredd.
Ja och nej. 🙂 De är fastskruvade i bärlister, som i sin tur är fastskruvade i skåpstommen. Men om du är lite händig och tar hjälp av skruvmejsel och borr så går det att flytta på bärlisterna. De gamla hålen kan du fylla igen med tändstickor, som slipas ner med ett sandpapper. Och sedan lite linolja på det, så blir hålet mer eller mindre osynligt.
Skåpen och lådorna behandlas med linolja på insidorna. Det går även att välja vitpigmenterad linolja som tillval, om man vill ha en vitare finish. Detta alternativ medför ett kostnadspåslag på 7%
Här finns det inga rätt eller fel. Valet av detaljer bestämmer åt vilken stil du vill ta ditt kök. Är du ute efter en enhetlig shakerstil kan knoppar av trä vara den rätta vägen att gå. Vill du skapa en mer klassiskt känsla i ditt kök kan mässingsbeslag vara ett alternativ. Vi har ett urval av beslag att välja mellan och du kan såklart beställa från annat håll. Om du vill ha mer tips och råd, läs här: “Vilka beslag passar bäst i ditt kök?”
Det finns en mängd olika material och stilar att välja emellan. Låt din smak och dina behov avgöra vilken bänkskiva du köper. Vill du skapa en gedigen shakerstil rekommenderar vi en bänkskiva av trä – ask och ek är båda bra alternativ. Här hittar du en artikel om olika bänkskivor i sten: “Vilken stenbänkskiva ska man välja till sitt kök?“
Ja, du kan beställa olika varianter av sockel utan extra kostnad. Den klassiska “shakersockeln” är vanligast, men vi erbjuder också utanpåliggande sockel. Det går också bra att göra andra lösningar, till exempel en vanlig slät infälld sockel.
Ja, för en mindre extrakostnad kan du få ditt kök i valfri färg med NSC-kod.
Nja, fukt och smuts bör alltid torkas bort så fort som möjligt. Köken är målade med linoljefärg, som i sig är tålig, men som inte får komma i kontakt med alkaliska (basiska) ämnen, såsom såpa eftersom det löser upp färgen. En lätt fuktad mikrofiberduk funkar för det mesta, om inte så kan man använda ett milt diskmedel.
Inte mer än ett “vanligt” kök av mdf och plast. Spill och fläckar bör såklart torkas bort så snabbt som möjligt för att inte gro in. Den stora fördelen med ett kök i massivt trä är att det går att renovera många gånger. Skavanker som uppstår under årens lopp går att slipa, olja och måla bort. Med små medel kan massiva träkök leva länge.
Materialet i din bänkskiva avgör hur du ska sköta om den. Se alltid till att torka bort spill och fläckar omedelbart. Träskivor mår bra av att oljas in, kalksten kan du behandla med linoljesåpa och en rostfri stålyta håller du ren med vatten och rengöringsmedel. Skåp och fronter som är målade med linoljefärg rengörs med ett milt rengöringsmedel som har lågt eller neutralt ph-värde. Ph-värdet går att läsa på förpackningen. Använd inte såpa till det målade träet. Vi skickar alltid med rengöringsmedlet Fulgentin vid köp av kök. Det är ett lämpligt rengöringsmedel.
Självklart! Vi finns till hands när du behöver hjälp längs vägen. Du kan maila eller ringa oss. Våra kontaktuppgifter hittar du här: “Om oss“. Du kan också boka möte med oss i Malmö, eller besöka någon av våra återförsäljare.
Detta är inte en ovanlig fråga! Här finns det många goda knep att ta till 🙂 Titta igenom era lite dyrare investeringar och se om det finns något du kan jämföra ert nya kök med, till exempel:
“Älskling, nu har vi lagt en hel del pengar på en ny walk-in closet / bil / utlandssemester / golfklubbor / renovering av badrum – känns det då inte rimligt att investera en liknande summa på vårt nya kök där vi spenderar så mycket tid tillsammans?” Argumentera för att ett Shakerkök i massivt trä är en god investering eftersom det håller i generationer. Dessutom höjer köket värdet på din bostad, enligt denne erfarne mäklare: “Hur påverkar köket en bostads värde?“.
Läs om köpprocessen här: “Att beställa kök – Så går det till“. Längst ner på sidan hittar du även en video som beskriver hela processen från start till slut.
Vi lämnar full garanti som gäller i fem år från det att du beställt ditt kök. Läs mer om villkoren här: “Garanti och tillverkning“.
Här kan du läsa allt om vår garanti: “Garanti och tillverkning“.
Från det att du tryckt på beställningsknappen (läs: betalt handpenningen på 50% av summan) till leverans tar det vanligen mellan 8 – 12 veckor.
Nej, ditt kök kommer i färdiga moduler som sätts på plats i ditt nya kök. Lådorna är monterade och isatta, luckorna hänger på plats, och allt är målat. Om du önskar så förborrar vi också för dina handtag/knoppar.
Om du har tungan rätt i mun och lite vana av att agera hantverkare så ska det inte vara några problem att installera ditt kök själv. I annat fall rekommenderar vi att du tar hjälp av en hantverkare. Räkna med att det tar ungefär två dagar för två personer att montera köket. Här finns en video som visar hur processen kan se ut: “Montera ett kök“.
Det finns några olika sätt att hantera osäkra mått. Om du på förhand vet att vissa mått är osäkra så kan vi “bygga in” säkerhetsmarginaler i form av passbitar, både på sidorna och på höjden. Dessa passbitar blir då överdimensionerade, så att de får sågas till på plats i samband med montering.
Om du upptäcker i efterhand att måtten blivit fel så går det oftast att korrigera. Till exempel, konstruktionen av våra bänkskåp, med en utanpåliggande ram, gör att det finns material som kan sågas bort utan att funktionen förändras. Och det går ofta att lägga till passbitar.
I allra värsta fall, om måtten blivit helt fel, så får vi helt enkelt byta ut de felaktiga skåpen och bygga nya. Då hjälper vi dig så att processen blir så smidig och snabb som möjligt.
Du kan antingen mäta ditt kök för hand med en tumstock eller med en lasermätare. Tänk på att vara noggrann i detta moment för att minska risken för komplikationer senare.
Det beror på storlek, utförande och detaljer. Om du ritar upp ditt kök i vårt ritprogram kommer du att kunna göra en kostnadsberäkning. Ett “normalt” kök brukar landa på omkring 150 000 kr. Ett mindre kök kostar oftast runt 60 000 – 100 000 kr, och ett större kök kan kosta från 250 000 kr och uppåt.
I dessa priser ingår alla skåp och hyllor, men inte bänkskivor, vitvaror, blandare, etc.
Vi står för frakten inom fastlands-Sverige på kök för över 99 000 kr. För båtfrakt till öarna, samt till övriga länder, så tillkommer fraktkostnad.
När du godkänt din offert så får du en faktura på hela beloppet. Du betalar 50% av fakturan som handpenning. När den är betald så sätter snickeriet igång med produktionen.
Ja, 50% av beloppet är handpenning och betalas i förskott. Först när handpenningen är betald sätter produktionen igång.
Våra köks byggs för hand. För att uppnå den höga finish vi eftersträvar så tar det helt enkelt mycket tid. Våra kök är inte för alla, utan för dem som uppskattar hantverket och ser sitt köksköp i det långa perspektivet.
Det handbyggda hade kunnat resultera i väldigt höga priser, om det inte vore för modulsystemets rationalitet. Allt är noga uttänkt, och tack vare det sparar vi en hel del tid och pengar i tillverkningen.
Ja, det tror vi faktiskt. Ett vackert kök med god funktion känns harmoniskt – det finns gott om studier som påvisat samband mellan design och välbefinnande. Färg och form har helt enkelt stor påverkan på vår psykologi. Dessutom, god design tenderar att leva kvar länge, och kan gå i arv mellan generationer. Vem blir inte lycklig av den vetskapen?