fbpx

1920-talskök

1920-talskök

Sekelskifteskök

Vissa kunder efterfrågar kök till deras bostäder från sekelskiftet och årtiondena därefter som 1910 och 1920-tal. Tiden då “stenstäderna” växte fram i Sverige. Hur ser då ett sekelskifteskök eller ett 1920-talskök ut? Kring sekelskiftet fanns det egentligen inga typiska köksmöbler. De mer välbeställda hade kanske en porslinsho, en AGA-spis och ett stort skåp för tallrikar och andra tillbehör. Man byggde fortfarande skåpen i massivt trä och målade med linoljefärg. Runt 1920-talet började man ta till mer moderna material som plywood som gav stabilitet i luckorna. Då  började man också med rostfria diskbänkar. Fortfarande målade man skåpen med linoljefärg. 

Undrar du hur du ska inreda ditt sekelskifteskök eller ditt 1920-talskök? Om du vill vara tidstypisk utan att få en replika? Då kanske våra 1920-talskök är något för dig?

Klassiskt. Vackert. Utsmyckat.

Vi älskar shakerskåpens rena stramhet och har utgått ifrån den när vi tog fram vårt 1920-talskök. Vi har låtit oss influeras av kök från sekelskiftet och 1920-talet och därför lagt till lite mer form och utsmyckning. På de sidor som syns har vi vackra speglar. Till skillnad från shakerköken så har även de större utdragslådorna speglar för att matcha sidopanelerna och luckorna.
Vi tycker dessa kök passar utmärkt i bostäder från sekelskiftet och fram till 1920-talet.

1920-talsluckan

1920-talsköksluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

Luckan är med profilering – kanterna har en konkav profil. Profilen är den samma som en gammeldags taklist, en så kallad hålkälslist. Krönlisten som medföljer till detta kök har samma form.

Köksluckorna byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood och är handmålade med linoljefärg. Därför går det att ana vackra penseldrag som skvallrar om det goda hantverket som ligger bakom.

Sockel


Till skillnad från våra Shakerkök så har 1920-talsköken en innanförliggande sockel. Vill du istället ha en utanpåliggande sockel går det att välja, likt några av de kök du kan se på bild på denna sida.

Linoljefärg

Våra kök målar vi för hand med linoljefärg. Den linoljefärg som vi använder har en halvblank yta som är lätt att hålla ren. Vi använder linoljefärg, tillverkad av SELDER & CO.

Linoljefärg är känslig för basiska ämnen. Därför ska man undvika rengöringsmedel med pH över 7 (till exempel ska såpa undvikas). Syror är OK, men inte basiska/alkaliska ämnen eftersom de löser upp linoljan.

Färgen är relativt blank när den är nymålad, för att sedan mattas ner under de första månaderna.

Till våra 1920-talskök rekommenderar vi någon av våra ljusare baskulörer. Sommarsand, Vintervit, Dimgrå, Silkesgrön eller Vintermossa. Du kan se våra baskulörer här nedanför.

Mot en liten extra kostnad (för transport och hantering) kan du välja en egen kulör.

Kvistfri ask och furu

 

Vi bygger våra kök i massivt trä. Vi använder massiv ask i fronter och luckor, och kvistfri furu i stommarna.  Det är ett makalöst vackert material som håller i generationer.
Massivträ är en bra affär  räknat över sin livslängd, för både dig och miljön. Så om du vill ha ett riktigt träkök har vi köket för dig.

Munblåst glas ger liv till köket

I vårt showroom har vi satt in återvunnet munblåst glas i luckorna. Det ger vackert liv åt sakerna i skåpet. Det går bra att beställa skåp med träspegel, modernt glas eller “tomt”skåp utan glas om ni också har tillgång till munblåst glas som ni vill återvinna. Man kan välja till spotlights inne i vitrinskåpet.

Önskar du ett vitrinskåp hittar du detta i vår köksplanerare. Du kan välja att göra om våra väggskåp och bänköverskåp till vitrinskåp genom att välja detta i en av flikarna när du har markerat ett skåp. Väljer du vitrinskåp sätter vi glas i spegeln. Och ifall det är så att du själv hittat vackert munblåst glas som du vill använda, kan vi leverera vitrinskåpen utan glas med lister, så att du kan sätta in ditt eget glas vid montering.

Helt integrerade, halv integrerade eller fristående vitvaror

Integrerade vitvaror? Javisst! Det är möjligt att integrera dina vitvaror med våra skåp. Diskmaskinen är absolut vanligast att integrera. Av oss kan du köpa en front som består utav en ram och en lucka. Luckan du monterar fast på diskmaskinens egen lucka.

Det är även vanligt att våra kunder vill integrera kyl och frys om man inte vill ha dessa fristående. Antingen kan du välja ett skåp där du ställer in din kyl och frys, men där vitvarans egen dörr är synlig. Eller så  kan du välja att integrera även dörren, om du köper en kyl och frys med möjlighet till detta.

Det finns två olika sätt att montera en skåpsdörr på en kyl och frys, med glidskenor eller “dörr-på-dörr”. 

Det andra alternativet blir stabilare i och med att man monterar dörrarna direkt mot varandra.

Det finns även skåp för att integrera ugn och mikro, men för dessa två vitvaror blir vitvarans egna front synlig.

Det ska vara enkelt och vackert att källsortera

I alla våra vaskskåp ingår det rostfria sorteringskärl. Antalet kärl varierar beroende vilken storlek på vaskskåp du väljer. Källsorteringen är gjord av rostfritt stål i en massiv trälåda på utdragsskenor. Detta gör det både praktiskt, enkelt och vackert att källsortera. 

Moderna lådor

 

Lådorna i våra moderna träkök är monterade på skenor från världsledande Blum. De går att dra ut hela lådans längd, och de är mjukstängande.

Det går att få utdragslådor innanför skåpsluckorna, så att du lätt kommer åt allt i skåpen. Och i våra hörnskåp finns moderna utdragbara hyllplan.

Våra lådor kan även fås med bestickinsatser.

Modulsystem och skräddarsytt

 

Våra kök är baserade på ett modulsystem med stor variation. Om modulerna ändå inte räcker till och det behövs specialanpassningar så fixar vi det också.

Här hittar du vår köksplanerare