– Linoljefärg är en naturprodukt och en levande färg, berättar Mikkel Selder. Eftersom den är kemikaliefri, med bara en liten mängd lösningsmedel, är den även miljövänlig. Dessutom efterlämnar linoljefärg bara en behaglig svag doft av linolja.
Linoljefärg har en gammal historia och används idag flitigt inom byggnadsvård. Den består av en sammanblandning av raffinerad linolja och färgpigment som kvarnas samman – en metod för att blanda olja och pigment.
Färgen, som kan målas på nästan alla underlag, tränger in i underlagets porer och har en stark vidhäftningsförmåga och skyddar bra mot fukt.
Finns det något man inte kan måla med linoljefärg?
– Det skulle väl vara vanliga inomhusväggar. Det kan bli fläckigt där man har spacklat. Men helputsade väggar funkar fint att måla.
Är det så krångligt som många tror att måla med linoljefärg?
– Nej, det är inte så svårt. Men det finns variationer i rekommenderad torktid och tjocklek på lagren mellan olika märken (se faktaruta nedan för rekommendationer för Selder & Co).
– För att få ett bra utgångsläge rekommenderar vi alltid att man börjar med att grunda. Vissa material suger mycket färg och då kan det dessutom vara bra att olja innan. Sedan målar man färgen med en bra syntetpensel och strävar efter att få så jämna lager som möjligt.
– Arbetar man över stora släta ytor går det bra att måla med en lackroller med korta strån. Sedan efterstryker man med pensel. Det går även att sprutmåla färgen.
Med en ordentlig grundning täcker två färgstrykningar det mesta. Penslarna rengörs med grovsåpa – tänk på att aldrig ställa dem i vatten, det förstör penslarna.
– Ett tips är att ha ett par parallella penslar på gång samtidigt så att det alltid finns en torr pensel att arbeta vidare med om du håller på länge.