Beställ
broschyr
×

Hur påverkar köket en bostads värde?

Hur påverkar köket en bostads värde?

Hur påverkar köket en bostads värde? Vi tog ett snack med mäklaren PETER STARCK i Malmö för att få svar på frågan.

 

Peter har varit mäklare på olika byråer sedan 2003 och arbetar nu för Bülow&Lind. Han har ett stort intresse för det historiska. Ända sedan tonåren har han varit en flitig besökare på auktioner för att handla antika möbler. Och han gillar byggnadsvård och arkitekturhistoria. Därför ville vi snacka med honom om äldre hus och nya kök.

 

Så, hur påverkar egentligen köket en bostads värde?

Peter svarar att priset på bostaden påverkas av främst tre faktorer:

– När en kund ringer för att fråga vad bostaden är värd, och jag redan känner till området, så ställer jag tre frågor: Hur är köket? Hur är badrummet? Hur är ytskikten? Priset påverkas av dessa faktorer, i den ordningen. Köket är viktigast, för det är dyrast.

Peter säger att ett kök gör större skillnad desto dyrare bostad det är. I en mindre lägenhet blir hävarmen mindre.

Peter Starck om kök värdeökning bostad hos Skandinaviska Shakerkök

PETER STARCK, mäklare på Bülow&Lind i Malmö

RÄTT KÖK TILL RÄTT BOSTAD

Höjer köket alltid värdet på bostaden? Nja, inte nödvändigtvis. Peter berättar ett exempel om en lägenhet i en fastighet byggd 1945 på Rådmansgatan i Malmö.

– Ägaren av lägenheten hade renoverat lägenheten och återställt köket i originalstil. Nu skulle han sälja, och det visade sig att nya köparen tänkte riva ut köket för att sätta in något modernt. Jag kunde inte hålla mig, jag sa till köparen att de gör en tavla. Men det hjälpte inte.

‘ETT MODERNT KÖK TAPPAR I VÄRDE FRÅN DAG ETT.’

Gjorde de en dålig affär genom att sätta in ett modernt kök?
– Ja absolut! Ett modernt kök tappar i värde från dag ett. För det som är modernt idag, kan plötsligt bli väldigt omodernt imorgon. Det röda högblanka kanske inte är så fräckt om några år… Ett originalkök däremot, eller ett kök i tidstypisk stil, ökar i värde.

Varför är originalstil bra för värdeökningen?
– För att man inte tröttnar på original. Det kan aldrig bli omodernt. Och för att det ofta är av god kvalitet. Det blir bara vackrare med tiden. Jag går mycket på auktioner och jag ser hur vissa saker säljs gång på gång. De tappar aldrig i värde.

Så ett originalkök är alltid bättre än ett nytt?
– Nja, undantaget är köken som sattes in på 80- och 90-talen. De är sällan värda att bevara. De är av sämre kvalitet, helt enkelt, och är därför ofta i dåligt skick.

Säg att man köpt en lägenhet som måste helrenoveras. Hur ska man tänka om man vill öka värdet på sin bostad?
– Jag brukar säga till nya köpare att de ska köpa ett riktigt kök. Då menar jag ett kök vars stil harmonierar bostadens stil. Något från samma tidsålder. Det är alltid en bra investering. Men många är inte medvetna om att man kan köpa tidstypiska kök. Eller att man kan ta dit en snickare för att restaurera ett befintligt kök.
Köksinspiration vitt shakerkök Marta Vargas från Skandinaviska Shakerkök

“NÅGRA KÖK HAR JAG LYCKATS RÄDDA”

– Ibland när jag visar äldre bostäder, får jag frågan: “Vad kostar det att byta ut köket här?” Inte sällan sitter det ett originalkök i lägenheten. Då ringer mina varningsklockor. Jag brukar då berätta om husets historia, i hopp om att kunna rädda köket.

I dessa fall brukar Peter berätta om hur materialen i köken som byggdes fram till 60-talet oftast höll god kvalitet.

– Folk har börjat inse att de riktigt gamla köken är värda att bevara. Men det gäller även kök från 60-talet. Idag rivs dessa ut i hög utsträckning.
Att renovera kök är en tämligen ny företeelse, berättar Peter:

– Fram till 80-talet så bytte man sällan ut köken. De fick stå kvar. Men sedan kom den här eran med exploderande bostadspriser, och idén att allt skulle vara vitt. Då ville man plötsligt slänga ut allt gammalt. Och då hade vi inte historien av hur fel det kan bli när renoverar hänsynslöst.

– Men nu kommer motreaktionen. Allt fler inser värdet av att bevara det som är original. När jag på visningar berättar om historien så händer det att jag lyckas omvända några. Några kök har jag lyckats rädda.