Beställ
broschyr
×

Designneutrala diskbänkar

Designneutrala diskbänkar

En tålig yta som är både vacker och hygieniskt – det får du med en diskbänk i rostfritt stål. Det menar Klas Johanson, produktchef och Key Account Manager hos DECOSTEEL som säljer diskbänkar och diskhoar i just rostfritt stål.

Rostfri Diskho från Decosteel hos Skandinaviska Shakerkök

“ROSTFRITT STÅL ÄR ETT VÄLDIGT LÄTTSKÖTT MATERIAL.”

Vi lät Klas berätta om varför han anser att det rostfria materialet bör ha en självklar plats i ett nytt kök.

– Rostfritt stål är ett väldigt lättskött material. Till skillnad från andra material saknar det porer och spricker inte, så varken lukt eller fläckar fastnar. En enkel avtorkning efter att du använt bänken är allt som behövs.

– Därför passar det utmärkt i ett kök eller annan miljö där man vill hålla rent och inte riskera att smuts och bakterier sätter sig i ojämnheter. Dessutom är det prisvärt och 100% återvinningsbart.

“ROSTFRITT ÄR DESIGNNEUTRALT: DET PASSAR BRA IHOP MED TRÄ OCH NATURSTEN.”

– I Sverige är rostfritt stål ett vanligt inslag i kök och då främst på köksbänkar. Materialet är designneutralt: Det passar bra ihop med andra material såsom trä eller natursten. Ofta framhäver rostfritt stål de andra materialen på ett bra sätt.

Rostfritt stål är en järn-krom legering som inte rostar. Och det finns oändliga designmöjligheter, menar Klas Johanson. Tack vare materialets formbarhet går det att få hela stycken i mycket stora format. Tjocklek, utseende på kanterna och val av diskhoar går att anpassa och variera.

 

Rostfritt stål är en järn-krom legering som inte rostar. Och det finns oändliga designmöjligheter, menar Klas Johanson. Tack vare materialets formbarhet går det att få hela stycken i mycket stora format. Tjocklek, utseende på kanterna och val av diskhoar går att anpassa och variera.

 

I Sverige hittar man rostfria diskbänkar i många gamla kök, är det populärt även i nyare kök?

– Ja, i Sverige är det fortfarande vanligt att man sätter in en diskbänk i rostfritt stål. Just där det används mycket vatten i köket är det ett oslagbart material eftersom det inte riskerar att bli vattenskadat och är väldigt enkelt att sköta. Det behöver inte oljas eller underhållas som andra bänkskivor.

 

“… NU ÖKAR ANVÄNDNINGEN ÄVEN NERE PÅ KONTINENTEN”

Används det inte lika ofta i Europa?

– Tidigare har användningen av heltäckande rostfria diskbänkar varit vanligast i Norden men nu ökar användningen även nere på kontinenten.

Går det trender i hur diskbänkar utformas?

– Vi ser en trend mot fler heltäckande diskbänkar och att rostfritt stål används på större ytor – ofta som det enda materialet på alla bänkytor. Solida bitar i massivt stål på 6 mm med raka kanter ökar också i popularitet vilket skapar ett stabilt och modernt utseende. 

En ny yta som är blank kommer ju så småningom att repas. Kan man förhindra det?

– Nej det blir svårt, och det är heller inte meningen tycker jag. De repor som uppstår bildar ju så småningom en helhet som ger rostfritt stål dess patina. Men det är klart, de första reporna på en nyinköpt yta kan kännas lite jobbiga.

Hur lång tid tar det tills man inte ser de enskilda reporna?

– Det beror helt på användning. Det rör sig om ungefär 6 månader vid normal användning.

Kan man påskynda processen?

– Det går att köpa mattborstad yta, då bryter vi plåtens naturliga borstriktning och får på så sätt en mattare yta. Det man ska tänka på då är att ytan blir lite gråare än en blankpolerad. Men med tiden får båda varianter samma utseende.

Finns det något en rostfri yta inte tål?

– Om man bara är noga med att göra rent ytan direkt efter användandet så tål det nästan allt. Rostfritt stål tål värme bra men man bör ändå vara försiktig med att ställa alltför heta kastruller på ytan eftersom det finns en limmad träskiva undertill. Värmen kan påverka limmet och göra så att träskivan släpper från den rostfria ytan.

Vi har märkt av rostliknande avtryck efter gjutjärnskastruller – förstör det ytan?

– Vi brukar benämna det som att ytan blir “smittad”. Rostfritt har ett naturligt kromoxidskydd. Det som händer är att gjutjärnet ”bryter” detta skydd och avger järnpartiklar på det rostfria stålet. Men det är enkelt att få bort med rengöringsmedel för rostfritt. När man gör det återskapas kromoxidskyddet och ytan återfår sin vanliga glans.

“STÅLULL PÅ ROSTFRITT ÄR ETT ‘BIG NO-NO'”

– Stålull på rostfritt är ett “big no-no”. Det kan repa ytan på ett fult sätt och lämna missfärgningar. Rengör istället med vatten och ett rengöringsmedel.”

“ALLTFLER VÄLJER ATT SÄTTA IN EN AVHÄLLNINGSHO I NÄRHETEN AV SPISEN”

Innan man beställer sin diskbänk råder Klas att man diskuterar igenom sina alternativ med en köksåterförsäljare.

– Det finns mängder med sätt att utforma sin diskbänk, därför är det smart att prata med ett proffs innan. Man behöver till exempel tänka igenom vilken sort och form man vill ha på sin diskho.

– Många väljer att ha en stor och en mindre ho bredvid varandra. Andra vill kunna få ner hela ugnsplåtar i diskhon och väljer då en rejäl variant. Vi ser också att alltfler väljer att sätta in en avhällningsho i närheten av spisen, eller i sin köksö, för att enkelt hälla av kokande vatten.

– Tänk igenom dina behov och hur du använder och rör dig i köket så att du får en lösning som passar dig bäst.

 

Kan man matcha sin diskbänk med sin köksstil?

– En avskalad diskbänk med raka kanter och en fyrkantig diskho passar fint i ett modernt kök. Rundade hörn med uppvikt kant och en diskho med uppvikta kanter med mjukt rundade avslut känns mer gammaldags och passar bra i mer klassiska kök. Men detta är såklart en smaksak.

Fakta: DECOSTEEL

  • Decosteel erbjuder ett stort utbud av diskbänkar och hoar i rostfritt stål
  • På hemsidan finns ett ritprogram med vilket du enkelt designar din egen diskbänk
  • Decosteel kan tillverka diskbänkar i längder upp till 8 meter, och i L-form upp till 4 meter
  • Läs mer på DECOSTEEL.SE eller besök dem på INSTAGRAM