Används det inte lika ofta i Europa?
– Tidigare har användningen av heltäckande rostfria diskbänkar varit vanligast i Norden men nu ökar användningen även nere på kontinenten.
Går det trender i hur diskbänkar utformas?
– Vi ser en trend mot fler heltäckande diskbänkar och att rostfritt stål används på större ytor – ofta som det enda materialet på alla bänkytor. Solida bitar i massivt stål på 6 mm med raka kanter ökar också i popularitet vilket skapar ett stabilt och modernt utseende.
En ny yta som är blank kommer ju så småningom att repas. Kan man förhindra det?
– Nej det blir svårt, och det är heller inte meningen tycker jag. De repor som uppstår bildar ju så småningom en helhet som ger rostfritt stål dess patina. Men det är klart, de första reporna på en nyinköpt yta kan kännas lite jobbiga.
Hur lång tid tar det tills man inte ser de enskilda reporna?
– Det beror helt på användning. Det rör sig om ungefär 6 månader vid normal användning.
Kan man påskynda processen?
– Det går att köpa mattborstad yta, då bryter vi plåtens naturliga borstriktning och får på så sätt en mattare yta. Det man ska tänka på då är att ytan blir lite gråare än en blankpolerad. Men med tiden får båda varianter samma utseende.
Finns det något en rostfri yta inte tål?
– Om man bara är noga med att göra rent ytan direkt efter användandet så tål det nästan allt. Rostfritt stål tål värme bra men man bör ändå vara försiktig med att ställa alltför heta kastruller på ytan eftersom det finns en limmad träskiva undertill. Värmen kan påverka limmet och göra så att träskivan släpper från den rostfria ytan.
Vi har märkt av rostliknande avtryck efter gjutjärnskastruller – förstör det ytan?
– Vi brukar benämna det som att ytan blir “smittad”. Rostfritt har ett naturligt kromoxidskydd. Det som händer är att gjutjärnet ”bryter” detta skydd och avger järnpartiklar på det rostfria stålet. Men det är enkelt att få bort med rengöringsmedel för rostfritt. När man gör det återskapas kromoxidskyddet och ytan återfår sin vanliga glans.