fbpx
Beställ
broschyr
×

Våra kök

VÅRA KÖK

Köket är hemmets viktigaste rum. Det är där du landar efter en lång arbetsdag. Det är i köket du lagar mat tillsammans med familj och vänner. Här tillbringar du många timmar. Att planera ett kök kräver omtanke. Kvalitet är A och O. Vi tror på att riktigt trä och god design är en förutsättning för att ditt kök ska kännas harmoniskt och hålla länge. Ett bra shakerkök uppfyller dessa krav.

- Design

Designen på våra kök är hämtad från två håll: dels från estetik som the Shakers skapade för ett par hundra år sedan, dels från skandinavisk designtradition.

Infällda luckor

Det kanske mest karakteristiska för ett shakerkök är att luckor och lådfronter är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.

Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar krusiduller. Det är stilrent och avskalat.

Öppna hyllor och stapelgångjärn

Typiskt för shakerkök är öppna hyllor, som komplement, eller ersättning, till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck. En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.

SHAKERLUCKAN

Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.

Våra luckor byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood.

1920-TALSLUCKAN

1920-talskluckan består precis som shakerluckan av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten. 1920-talsluckan har dock profilerade kanter. Samma vackra konkova form som en taklist (hålkärlslist). 

Våra luckor byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood.

- FÄRGSKALAN

Våra kök målas för hand med pensel i snickeriet. Vi använder linoljefärg, tillverkad av SELDER & CO.

Färgskalan i shakerkök är hämtad ur shakerrörelsens kärlek till naturen. Shakeranhängarna gjorde sina färger av olika leror, vilket inspirerat dagens färgpaletter.

Vi har valt ut sju baskulörer som alla stämmer bra överens med shakerestetiken. Du kan även välja en egen kulör av valfri NCS-kod mot en mindre extrakostnad.

För att se hur en färg kommer se ut hemma hos dig så rekommenderar vi att man målar upp en yta i rummet där köket ska stå. Få tag i önskad nyans, hitta din närmsta återförsäljare av Selders linoljefärg: Selder/Återförsäljare

- Funktion & material

Design i all ära, men ett kök måste ju fungera. Bra funktion är A och O. Därför ser våra kök ut så här:

Moderna lådor

Våra lådor är monterade på skenor från världsledande Blum. De går att dra ut hela lådans längd, och de är mjukstängande.

Det går att få utdragslådor innanför skåpsluckorna, så att du lätt kommer åt allt i skåpen. Och i våra hörnskåp finns utdragbara hyllplan.

Våra lådor kan även fås med bestickinsatser.

LINOLJEFÄRG

Vår linoljefärg har en halvblank yta som är lätt att hålla ren.

Linoljefärg är känslig för basiska ämnen. Därför ska man undvika rengöringsmedel med pH över 7 (till exempel såpa ska undvikas). Syror är OK, men inte basiska/alkaliska ämnen eftersom de löser upp linoljan.

Färgen är relativt blank när den är nymålad, för att sedan mattas ner under de första månaderna.

Kvistfri ask och furu

Vi använder massiv ask i fronter och luckor, och kvistfri furu i stommarna.  Det är ett makalöst vackert material som håller i generationer.
Massivträ är en bra affär  räknat över sin livslängd, för både dig och miljön.

Modulsystem och skräddarsytt

Våra kök är baserade på ett modulsystem med stor variation. Om modulerna ändå inte räcker till och det behövs specialanpassningar så fixar vi det också.

- Tillverkning med hög finish

Våra shakerkök är inspirerade av shakerrörelsen på flera plan. Dels har filosofin om ärlighetfunktion, och enkelhet, inspirerat: Dessa ledord förklarar varför vi bygger våra kök för hand och i massivt trä, istället för att använda spånskivor. Vi vill, liksom shakersnickarna, att möblerna ska ha hög hantverksmässig kvalitet, i kombination med bra funktion. Våra kök byggs på två mindre familjeägda snickerier i Litauen. Snickerierna är noga utvalda: Dels för sin hantverksskicklighet, dels för sin förståelse för detaljerna. Bådadera är oerhört viktigt för att ett shakerkök ska bli riktigt bra.

Leverans

Vi bjuder på transporten av ditt kök. (Gäller alla leveranser inom Sverige för kök över 70 000 kr.)
Om du beställt bänkskivor i trä så levereras de tillsammans med köket. Övriga tillbehör – vitvaror, blandare med mera – levereras för sig.

Garanti

Alla våra kök säljs med 5 års full garanti. Läs mer om detta här: Garanti och Tillverkningsinfo

En film som visar hur du beställer ett kök

Vill du läsa mer om Shakerkök eller 1920-talskök?