Beställ
broschyr
×

Våra kök

VÅRA KÖK

Här kan du läsa om vårt shakerkök och 1920-talskök.

Får det lov att vara ett modernt designat träkök? Våra kök må ha ett gammalt utseende, men funktionerna är desto modernare.

Köket är hemmets viktigaste rum. Det är där du landar efter en lång arbetsdag. Det är i köket du lagar mat tillsammans med familj och vänner. Här tillbringar du många timmar. Att planera ett kök kräver omtanke. Kvalitet är A och O. Vi tror på att riktigt trä och god köksdesign är en förutsättning för att ditt kök ska kännas harmoniskt och hålla länge. Ett modernt träkök uppfyller dessa krav.

- KÖKSDesign

Designen på våra kök är hämtad från två håll: dels från estetik som the Shakers skapade för ett par hundra år sedan, dels från skandinavisk designtradition. Shakerstilen sitter i detaljerna, köksdesign när det är som bäst!

Köksinspiration linoljefärg köklucka från Skandinaviska Shakerkök

Infällda luckor

Det kanske mest karakteristiska för ett shakerkök är att luckor och lådfronter är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.

Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar krusiduller. Det är stilrent och avskalat.

Mörkblått hyllplan Skandinaviska Shakerkök

Öppna hyllor och stapelgångjärn

Typiskt för shakerkök är öppna hyllor, som komplement, eller ersättning, till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck. En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.

Penseldrag på skåpslucka av linoljefärg från Skandinaviska Shakerkök

SHAKERLUCKAN

Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.

Våra luckor byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood. Köksluckorna är handmålade med linoljefärg, på skåpen kan man därför ana vackra penseldrag som skvallrar om det goda hantverket som ligger bakom.

Munblåst glad väggskåp 1920-talskök sekelskifte från Skandinaviska Shakerkök

1920-TALSLUCKAN

1920-talskluckan består precis som shakerluckan av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten. 1920-talsluckan har dock profilerade kanter. Samma vackra konkova form som en taklist (hålkärlslist). 

Våra luckor byggs i massiv ask, med en spegel av björkplywood.

- FÄRGSKALAN

Våra köksluckor målas med linoljefärg för hand med pensel i snickeriet. Vi använder linoljefärg, tillverkad av SELDER & CO. 

Färgskalan i shakerkök är hämtad ur shakerrörelsens kärlek till naturen. Shakeranhängarna gjorde sina färger av olika leror, vilket inspirerat dagens färgpaletter.

Vi har valt ut sju baskulörer som alla stämmer bra överens med shakerestetiken. Du kan även välja en egen kulör i form av en officiell färgkod mot en mindre extrakostnad.

För att se hur en färg kommer se ut hemma hos dig så rekommenderar vi att man målar upp en yta i rummet där köket ska stå. Få tag i önskad nyans, hitta din närmsta återförsäljare av Selders linoljefärg: Selder/Återförsäljare

- Funktion & material

Design i all ära, men ett kök måste ju fungera. Bra funktion är A och O. Därför ser våra kök ut så här:

Vitoljade insidor låda Skandinaviska Shakerkök

Moderna lådor

Lådorna i våra moderna träkök är monterade på skenor från världsledande Blum. De går att dra ut hela lådans längd, och de är mjukstängande.

Du kan välja en köksdesign med (Det går att få) utdragslådor innanför skåpsluckorna, så att du lätt kommer åt allt i skåpen. Och i våra hörnskåp finns moderna utdragbara hyllplan.

Våra lådor kan även fås med bestickinsatser.

Linoljefärg Köksluckor Skandinaviska Shakerkök

LINOLJEFÄRG

Våra kök målar vi för hand med linoljefärg. Den linoljefärg som vi använder har en halvblank yta som är lätt att hålla ren.

Linoljefärg är känslig för basiska ämnen. Därför ska man undvika rengöringsmedel med pH över 7 (till exempel såpa ska undvikas). Syror är OK, men inte basiska/alkaliska ämnen eftersom de löser upp linoljan.

Färgen är relativt blank när den är nymålad, för att sedan mattas ner under de första månaderna.

Väggskåp Ljusgrönt kök på St Knut från Skandinaviska Shakerkök

Kvistfri ask och furu

Vi bygger våra kök i massivt trä. Vi använder massiv ask i fronter och luckor, och kvistfri furu i stommarna.  Det är ett makalöst vackert material som håller i generationer.
Massivträ är en bra affär  räknat över sin livslängd, för både dig och miljön. Så om du vill ha ett riktigt träkök har vi köket för dig.

Bänkskåp utdragslådor Skandinaviska Shakerkök

Modulsystem och skräddarsytt

Våra kök är baserade på ett modulsystem med stor variation. Om modulerna ändå inte räcker till och det behövs specialanpassningar så fixar vi det också.

- Tillverkning med hög finish

Våra moderna träkök är inspirerade av shakerrörelsen på flera plan. Köksdesign byggd på filosofin om ärlighet, funktion, och enkelhet. Dessa ledord förklarar varför vi bygger våra kök för hand och i massivt trä, istället för att använda spånskivor.

Vi vill, liksom shakersnickarna, att möblerna ska ha hög hantverksmässig kvalitet, i kombination med bra funktion.

Våra kök byggs på två mindre familjeägda snickerier i Litauen. Snickerierna är noga utvalda: Dels för sin hantverksskicklighet, dels för sin förståelse för detaljerna. Bådadera är oerhört viktigt för att ett shakerkök ska bli riktigt bra.

Hantverk Skandinaviska Shakerkök
Leverans Skandinaviska Shakerkök

Leverans

Vi bjuder på transporten av ditt kök. (Gäller alla leveranser inom Sverige för kök över 70 000 kr.)

Om du beställt bänkskivor i trä så levereras de tillsammans med köket. Övriga tillbehör – (vitvaror, blandare) t ex stenskivor och rostfria diskbänkar (med mera) – levereras för sig.

Garanti Skandinaviska Shakerkök

Garanti

Alla våra kök säljs med 5 års full garanti. Läs mer om detta här: Garanti och Tillverkningsinfo

En film som visar hur du beställer ett kök

Vill du läsa mer om Shakerkök eller 1920-talskök?