Beställ
broschyr
×

Så överlever du utan kök under renoveringen

SÅ ÖVERLEVER DU UTAN KÖK UNDER RENOVERINGEN

När köket ska renoveras innebär det oftast en period av att försöka klara sig utan de bekvämligheter som man vanligtvis är van med. Men – det finns faktiskt några knep att ta till för att göra livet lite mer uthärdligt under tiden man lever utan ett komplett kök. Här kommer några tips för hur du överlever, även om det kan bli en jobbig period. 

30-talshus Hus Drömmar Fanny Filip Malmö Skandinaviska Shakerkök 01

Hur gör man för att överleva utan kök under tiden man renoverar?

10 tips för att underlätta din köksrenovering:

 1. Planlägg när i tiden
  Om möjligt – planlägg renoveringen till en period som är fördelaktig för just dig för att leva utan ett komplett kök. Under den varmare delen av året är det enklare att vistas utomhus, och även laga mat ute. Kanske har du även möjlighet att bo någon annan stans under sommaren? Eller under julen?
 2. Ha rimliga bekvämlighetskrav
  Sänk kraven på tillvaron. Jämför inte med en normal vardag där du har tillgång till alla vitvaror, maskiner och apparater i ditt kök. Jämför hellre med att bo i tält, laga mat med ett trangiakök och inte alltid ha rinnande vatten nära till hands.
 3. Köp en kokplatta
  Med en kokplatta klarar du dig långt. De kostar dessutom inte mycket att köpa in och kan även användas efter renoveringen vid behov. 
 4. Hitta ett ställe för disk
  Om du inte kommer att ha tillgång till diskmaskin under en period, eller ens ha rinnande vatten i köket, måste du hitta ett annat ställe för att kunna diska. Har du en tvättstuga? Bra! Och om du inte har en tvättstuga kan du kanske diska i ett handfat. Oavsett – Köp ett diskställ och en diskmatta så att du har någon stans att förvara ren disk. Kanske kan du köpa en rullvagn som kan bli en extra avlastningsyta? Se till så att du har kökshanddukar, diskborste, svampar, diskmedel och kanske en högtalare så att du samtidigt kan lyssna på bra musik. Försök diska lite och ofta snarare än att skapa stora diskberg som blir svårhanterligt i mindre utrymmen. 
 5. Minimera disken
  Om ni inte redan har – införskaffa muggar med namn eller bokstav, eller märk upp befintliga. Kanske behöver en mugg endast sköljas ur lite lätt efter användning? Svårare är det mer bestick som oftast behöver diskas mer noggrant för att inte bli ofräscha. Vid behov finns ju även papptallrikar, även om det inte är det bästa att använda engångsartiklar alltid så kanske det blir nödvändigt vid enstaka tillfällen.
 6. Var kreativ
  Är det sommar – använd grillen! 
  Har ni köket på plats men saknar bänkskiva – Ordna en tillfällig bänkskiva (kolla t.ex. “Fyndhörnan” på IKEA.)
  Kokplatta, brödrost, vattenkokare, smörgåsjärn, våffeljärn, smoothieblender, mixerstav, skärbrädor och knivar är flyttbara – hitta en ny plats i ditt hem som får agera kök under den tid ni renoverar.
 7. Lägg ner tid och kärlek
  Ta dig tid att faktiskt ordna tillfälliga lösningar. Även om det bara rör sig om en kort period av livet som köks-lös så är det bra att faktiskt lägga lite kärlek på att ordna ett så bra substitut som möjligt. Tänk inte “Vi löser det med tiden. Vi tar det sen” utan fundera redan innan det befintliga köket rivs ut hur ni ska hitta så bra lösningar som möjligt. Det blir betydligt mer uthärdligt att renovera då!
 8. Äventyr
  Se det som ett äventyr. Ni får minnen att prata om, “Minns du när vi levde med våra tre små barn utan diskmaskin och ugn?”. 
 9. Det är inte för alltid
  Kom ihåg att det inte är för alltid, när det nya köket är på plats kommer köket vara värt allt slit och lidande. Det är enkelt att fastna i negativa tankar om att de tillfälliga lösningarna kommer “vara för alltid” men så är det ju inte. Vi människor är anpassningsbara. Efter några dagar utan ett riktigt kök så har vi vant oss och det upplevs inte lika outhärdligt som den första dagen. Många bra tillfälliga lösningar kommer även att dyka upp med tiden.
 10. Var tacksam
  Var tacksam över att du har möjlighet att renovera ditt kök och fokusera på slutmålet. Ibland får man komma ihåg att det finns många på vår planet som inte ens har tillgång till rent vatten. Håll ut så kan du sedan sätta dig ner och njuta!

FAKTA:

 • I Sverige säljs ca 100’000 kök om året.
 • “Svensk köksstandard” infördes år 1950 och blev en internationell sensation som finns kvar och har stor betydelse för hur köksplanering ser ut idag. 
 •  “Arbetstriangeln” är det som skapar arbetsflödet i köket.