Beställ
broschyr
×

Garanti och tillverkning

GARANTI & TILLVERKNINGSINFO

Här har vi samlat information som är bra för dig som kökskund att känna till: Hur ett träkök beter sig, vad du kan förvänta dig av ditt kök, och hur vår 5-årsgaranti fungerar.

Ett shakerkök är inte för alla

Massivt trä är ett härligt naturmaterial! Det är fritt från farliga kemikalier och åldras vackert. Skador och slitage som uppstår genom åren går lätt att laga och återställa.

När du väljer en köksinredning i massivt trä måste du vara medveten om att massivt trä till skillnad från spånskivor, melamin och liknande, är ett levande material. Trä rör sig en aning med årstiderna. Därför, om du söker perfektion och små materialtoleranser, så bör du tänka en extra gång om det är ett massivt träkök du ska ha.

Ett massivt träkök är helt enkelt inte för alla. Ett träkök behöver kärlek och omtanke. Den som är beredd att ge det blir belönad med ett kök som håller länge och som åldras med värdighet. Kanske dyker ditt kök upp i motsvarigheten till Antikrundan om 100 år?

5 års garanti

Våra kök har utvecklats och designats av Rikard Jakobsson som gjort kök genom sitt företag Möllans Verkstäder sedan början av 2000-talet. Och grundkonstruktionen och byggtekniken är mycket äldre än så. Vi använder i stort sett samma teknik som skåpsnickare, bland annat the Shakers, använt i flera hundra år. Det är en väl beprövad teknik.

 

Nyproducerad furu är mycket ömtålig för slag och tryck. Den är väldigt mjuk i början för att sedan hårdna under åren som går. Små slag och stötar mindre än 10 mm är inte föremål för reklamation. Du som kund får en halvlitersburk med färg med i leveransen som du använda för att fylla i små märken.

 

Träet påverkas av yttre betingelser såsom fukt och torka. Det är därför viktigt att försöka hålla en jämn fuktighet i rummet. Är huset nybyggt eller större renoveringsarbeten utförda måste luftfuktigheten vara någorlunda återställd innan köket monteras. Låt inte skåpen stå utomhus eller till exempel i ett rum där nygjuten betongplatta står och torkar.

 

Om något likväl inträffar med köken och kunden inte gjort sig skyldig till ovanstående eller genom annan oaktsamhet ,som till exempel att hänga i luckor eller liknande, så garanterar Skandinaviska Shakerkök AB att under period av fem år återställa köken i fullgott skick. Denna garanti gäller inte normalt slitage som t ex bortskrapad färg, stötmärken med mera.

TILLVERKNINGSSPECIFIKATION

Stommarna byggs i massiv furu som är nästintill kvistfri. Hyllplan av furu, monterade på bärlist. Stommarna målas på utsidan – alla synliga sidor målas, dolda sidor målas inte – och oljas med linolja på insidan.

 

Våra kök målas för hand med linoljefärg, som härdar långsamt – först efter ett par månader har den fått den yta och glans som den ska ha. Under tiden kan ytan upplevas lite ojämn i visst ljus.

 

Luckorna och lådfronterna byggs i massiv kvistfri furu, speglar av furuplywood. De målas på alla sidor.

 

Lådorna byggs i massiv furu monterade på dämpade fullutdragsskenor (BLUM MOVENTO).

KÖKSDRÖMMAR?

Drömmer du om ett nytt kök? Läs allt om beställningsprocessen här: “Att beställa kök – Så går det till” eller gå direkt till vår köksplanerare för att rita upp ditt kök: KÖKSPLANERARE