Sekelskifteskök i Majorna

Sekelskifteskök i Majorna

Skulle du vilja att någon annan bestämde vilket kök du skulle ha i din bostad? Så gjorde nämligen en bostadsförening i början på 90-talet i Göteborg. Stammar, kök, och badrum renoverades och alla lägenheter fick identiska kök.

 

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

 

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

 

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

 

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på Skandinaviska Shakerkök som kändes helt rätt.

 

“Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss.”

 

Dimgrått kök och trärena knoppar

 

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

 

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

 

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

 

Tankar kring planeringen av köket

 

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Adam på Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

 

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

 

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.



“Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp.”

 

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

 

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

 

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

 

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

 

Extra djup bänkskiva

 

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

 

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

 

“Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem.”

 

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

 

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

 

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

 

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

 

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

 

__

Se fler bilder på köket här.

 

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

“Miljötänk som genomsyrar hela boendet” – det är tanken med Ekobyn i Björkhagen i Stockholm. Dit flyttade Johanna Ahnquist och Mattias Ahnquist Aho med sina två barn, hund och katt i september i 2018.

 

Ekobyn stod färdig 1995 är byggd med kretsloppstänk och efter den tidens alla ekologiska konster.

 

– Vi blev väldigt glada när möjligheten att flytta till ekobyn uppenbarade sig, berättar Johanna.

 

Det är ett vackert radhus på 110 kvm som trots sitt byggnadsår 1995 snarare påminner om ett sekelskifteshus, med högt i tak och spröjsade fönster.

 

Familjen bestämde sig för att byta ut det gamla köket som kändes litet och slitet.

 

“Det måste passa in stilmässigt”

 

– Det nya köket var tvunget att stämma in med det hållbara tänket här i ekobyn. Och det måste passa in stilmässigt. När vi stötte på Skandinaviska Shakerkök i en inredningstidning kände vi att det passade perfekt. De uppfyllde alla våra önskemål om hållbarhet och utseende.

Ljusgrön linoljefärg

 

Det L-formade Shakerköket som idag tar plats i familjens hus, är ljusgrönt (kulören heter Vintermossa), med träknoppar i samma färg. På väggarna har de valt en varm mörkgrå färg som kontrasterar mot det ljusa köket.

 

Förutom två överskåp finns den mesta förvaringen i bänkskåpen. På dessa ligger en bänkskiva av massiv ek med uppvikt kant baktill.

 

Diskhon är placerad framför ett av kökets två fönster med utsikt över ett angränsande naturreservat. En avkopplande plats att sköta disken på!

 

“…inga plastfärger får användas…”

 

– Det svåraste valet i köpprocessen var att välja färg, berättar Mattias. Det kändes lite osäkert via datorskärmen men det löstes genom att vi fick ett färgprov hemskickat.

 

Att köket är målat med just linoljefärg var viktigt och miljövänliga färger är genomgående i huset: Bostadsföreningen har sedan starten beslutat att inga plastfärger får användas eftersom byggnaden ska kunna andas fritt.  

 

Ritade kök på hemsidan

 

Johanna och Mattias började själva rita upp sitt nya kök i ritprogrammet och fick sedan förbättringsförslag både från Adam på Skandinaviska Shakerkök och några grannar som är arkitekter.

 

“Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen”


– Det var värdefullt att få tips och råd från andra om hur man bör tänka i planeringen av köket, säger Mattias. Vi har under hela köpprocessen haft en bra dialog med Adam vilket känts tryggt. Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen för att anpassa dem till vår takhöjd.

 

– Känslan av att ha ett kök i massivt trä där man dessutom ser det rena träet när man öppnar luckorna uppskattar vi jättemycket, fyller Johanna i. Köket känns gediget och äkta och så passar det in perfekt i resten av huset. Det är en plats vi verkligen trivs på! 

__

Se fler bilder på köket HÄR.