Vad är ett shakerkök?

— Vad är ett shakerkök?

Undergången är nära!
Men först ska vi göra vackra kök.

Shakers filosofi var att bygga ett himmelrike på jorden. De drev en religiös rörelse med två övertygelser: Dels att undergången var nära, dels att det var viktigt att ha ordning och reda fram till dess.

Ärlighet. Funktion. Enkelhet.

Shakersnickarna byggde sina egna möbler och sina egna hus. Och de förfinade verktyg, såsom cirkelsågen. De blev kända som mycket skickliga hantverkare.

 

Shakers filosofi kretsade kring tre begrepp: Ärlighet. Funktion. Enkelhet.
När de byggde möbler blev följden att de undvek dekorativa utsmyckningar. Och de fokuserade på form och proportioner, ofta med kreativa lösningar som gav extra funktion.

 

Utan att det var meningen så skapade de en unik estetik. Stramt, asketiskt, vackert.

Shakers som rörelse är nästan utdöd, men deras estetik lever kvar. Den spelade en roll i funkisens uppkomst på 30-talet, och den har influerat många möbeldesigners genom åren.

Färgskalan

Färgskalan i shakerkök är hämtad ur shakerrörelsens kärlek till naturen. Shakeranhängarna gjorde sina färger av olika leror, vilket inspirerat dagens färgpaletter.

Skandinaviska Shakerkök har sex baskulörer i sortimentet. Se dem här.

Massivt trä

Shakermedlemmarna gillade alltså trä. Men medan andra snickare importerade exotiska träslag så valde shakersnickarna att använda lokala träslag, som till exempel lönn, ceder, kastanj, björk och ek.

 

Enligt samma filosofi bygger vi våra kök av furu, samma material som skandinaviska snickare byggt möbler av i århundraden.

Passar ett shakerkök i ditt hem?

Shakerestetikens avsaknad av specifika detaljer – allt är avskalat och rent – gör att det är en tidlös stil.

I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck – rustikt och rejält – medan vår skandinaviska variant är nättare och inte bunden till en äldre stil.

Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom bänkskivor och golv av sten.

Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.

Mer info om shakerrörelsen, och hur de påverkat dagens köksestetik, finns här.

Kännetecken
för shakerkök

Shakerluckan

Den typiska shakerluckan består av fem delar: Fyra delar till ramen och en “spegel” i mitten.

 

Luckan är utan profilering – kanterna är helt raka. På samma sätt har shakersnickarna byggt luckor sedan mitten av 1800-talet.

Fronter i liv med stommen

Luckor och lådfronter i våra shakerkök är infällda – de ligger i liv med stommen. Det blir därför en distans mellan luckorna, vilket bidrar till ett stramt och vackert intryck.

 

Våra shakerkök, liksom shakerstilen i allmänhet, saknar onödiga sirligheter och krusiduller. Det är stilrent och avskalat. (Shakermedlemmarna själva ansåg att ornament var onödigt, ja till och med syndigt.)

Öppna hyllor och stapelgångjärn

Typiskt för shakerkök är öppna hyllor, som komplement till höga väggskåp. Det ger ett luftigare intryck.

 

En annan viktig detalj i våra kök är gångjärnen, som är av klassisk svensk modell – stapelgångjärn i obehandlat stål med konformad knopp – som målas i samma färg som snickerierna.

Är shaker en tillfällig trend?

Nej. Läs varför här.

Boka möte

Showroom i Malmö

Fersens väg 14
211 42 Malmö

Boka möte här

Showroom i Jönköping

Mer info här

Showroom i Stockholm

Mer info här.

Showroom i Strängnäs

Mer info här.