fbpx
Beställ
broschyr
×

Om shaker

OM SHAKER

— VAD ÄR ETT SHAKERKÖK?

Undergången är nära! Men först ska vi göra vackra kök.

Shakers filosofi var att bygga ett himmelrike på jorden. De drev en religiös rörelse med två övertygelser: Dels att undergången var nära, dels att det var viktigt att ha ordning och reda fram till dess.

Ärlighet. Funktion. Enkelhet.

Shakersnickarna byggde sina egna möbler och sina egna hus. Och de förfinade verktyg, såsom cirkelsågen. De blev kända som mycket skickliga hantverkare.

 

Shakers filosofi kretsade kring tre begrepp: Ärlighet. Funktion. Enkelhet.
När de byggde möbler blev följden att de undvek dekorativa utsmyckningar. Och de fokuserade på form och proportioner, ofta med kreativa lösningar som gav extra funktion.

 

Utan att det var meningen så skapade de en unik estetik. Stramt, asketiskt, vackert.

Shakers som rörelse är nästan utdöd, men deras estetik lever kvar. Den spelade en roll i funkisens uppkomst på 30-talet, och den har influerat många möbeldesigners genom åren.

Passar ett shakerkök i ditt hem?

Shakerestetikens avsaknad av specifika detaljer – allt är avskalat och rent – gör att det är en tidlös stil.

I England, där shakerkök är vanligt förekommande, har de ofta ett lantligt uttryck – rustikt och rejält – medan vår skandinaviska variant är nättare och inte bunden till en äldre stil.

Ett shakerkök kan blandas upp med klassiska attribut, till exempel en vägg klädd med pärlspont, eller mer moderna material såsom bänkskivor och golv av sten.

Därför är ett shakerkök rätt i de flesta hem. Inte bara för att det är vackert, det finns också en fascinerande historia att berätta för middagsgästerna.

Mer info om shakerrörelsen, och hur de påverkat dagens köksestetik, finns HÄR.