fbpx

Ett mörkgrönt Shakerkök i Malmö

Ett mörkgrönt kök i Malmö

I Malmö vid St:Knut har Fanny och Filip gjort sina drömmar till verklighet när de renoverat sin fina lägenhet i 30-talshuset de bor i. Där hittar vi detta fina, mörkgröna shakerkök i baskulören “Barrskog”. De har gjort en special-lösning när det kommer till köksön. På köksö sidan mot kylskåpet finns en öppen hyllösning  – perfekt för att placera saker man enkelt vill komma åt. På baksidan har de även valt att integrera en vinkyl.

Hus Drömmar Fanny Filip Malmö Skandinaviska Shakerkök 04
Fanny och Filip under köksrenoveringen
Samma hörn, efter renoveringen av köket

Vi fick en pratstund med Fanny och Filip under deras renoveringsprocess, om deras renoveringsdrömmar och planer med 30-talslägenheten i ett kulturmärkt bostadshus i Malmö. Vad var det för typ av kök som i lägenheten innan? Hur renoverar man ett kulturmärkt hus korrekt?

I dagsläget står köket färdigt, denna intervju gjordes under arbetets gång. Därför kan vi bjuda på både före- och efterbilder.

– Hej Fanny och Filip! Vad är det för bostad ni har köpt?

– Vi letade i över ett år efter en lägenhet, gärna en trea som inte behövde renoveras för mycket. Det slutade med att vi förälskade oss i en lägenhet i ett litet 30-talshus vid S:t Knut i Malmö. Lägenheten bestod dessutom av två ettor som byggts ihop till en större 2:a. Så det blev ändå ett renoveringsobjekt, och också med ett rum färre än vad vi hade tänkt oss.

30-talslägenhet Hus Drömmar Fanny Filip Malmö Skandinaviska Shakerkök 01
Dörren in mot hallen

Vill du också renovera ditt kök med Skandinaviska Shakerkök?

Första steget är att använda vår köksplanerare. Lägg in dina rumsmått och låt kreativiteten flöda!

Köksplaneraren fungerar endast på en dator, ej mobil eller surfplatta.

Högskåp för kyl och frys, högskåp för mikrovågugn och ugn samt ett skafferi.

– Vad vill ni förändra? Vad ska ni renovera?

– Lägenheten vi köpte bestod alltså av två små 1:or som slagits ihop till en 2,5:a genom att man rivit en liten vägg i hallen. I övrigt hade inte mycket annat anpassats efter den större ytan. Köket var fortfarande i original sen 1936 och planritningen hade absolut mer att önska. Lägenheten var i otroligt fint skick, inklusive det gamla köket, men för att kunna använda ytan behövde vi dels riva några väggar samt bygga ett helt nytt kök. Vi har också två supersmå badrum som inte är de mest praktiska, de funkar än så länge men nästa steg blir nog att göra något med dem också. Det är också mycket jobb i form av att dra om el, göra nya uttag, dra fram vatten till köket, skapa nya förvaringsmöjligheter, måla om osv. – som kanske är något som ses som mindre förändringar i jämförelse, men som tar mycket tid och planering. Samtidigt som vi gör detta så håller vi på att komma överens med styrelsen om hur mycket av vår vind vi får köpa, planen är alltså att det ska bli en etagelägenhet i framtiden! Det är dock ett större projekt som vi tar längre fram.

– Vart i processen befinner ni er nu?

– Vi börjar nästan bli klara! Om man någonsin blir det… Golven ska lagas där vi behövt riva väggar för att få plats med ett nytt kök, men i övrigt är den mest invasiva delen av renoveringen helt klar. Vi ska måla om i ett rum men sen återstår bara det roligaste, att få sätta in ett nytt kök och att inreda!
En överblicksbild över köket.
Bestickinsatser i lådorna.

– Vad ska ni göra själva och vad tar ni hjälp av hantverkare med?

– Från början tänkte vi göra så mycket som möjligt själva, men i takt med att uppstarten av projektet drog ut på tiden tänkte vi om. Vi behövde ändå hantverkare för att dra el och vatten, men också för att riva den bärande väggen – så i slutändan blev det så att våra hantverkare gjorde de mest omfattande förändringarna. De drog el, rev väggar, drog fram vatten, fixade ytskikt på tak och väggar och målade. Det vi gjort själva är att vi har rivit ett par mindre väggar, fixat till gamla lister som ska sättas tillbaka samt målat en del. Vi har även jobbat mycket med att få till förvaringslösningar eftersom de garderober som fanns från början är borta. Vi behöver alltså platsbygga både garderober och hyllor men även ordna lite mer förvaring i våra badrum. Dessutom har vi sålt alla möbler vi har och vi har en idé om att allt vi köper till lägenheten ska vara begagnat i någon form, så det spenderas mycket tid med att söka runt efter bohag på loppisar och auktioner. Det tog också lång tid att få till rätt känsla på köket, det är nog det vi lagt mest tid på hittills faktiskt. 
Vitoljade insidor.
Köket kompletterades med ett hyllplan från Norrgavel i brunoljad ek.
Inbyggd lådinredning.

“DET GAMLA KÖKET VAR INTE SÅ PRAKTISKT”

– Vad var svårast att ta beslut om?

– Det var supersvårt att börja riva. I en såhär gammal lägenhet finns det såklart en historia, och det är svårt att möta insikten om att man “förstör” något som funnits så länge. Speciellt köket var svårt att göra sig av med, det var byggt i massivt trä som var i ett så otroligt fint skick att det säkert hade kunnat hålla i hundra år till. Tyvärr var det inte så praktiskt, speciellt inte nu när lägenheten blivit större och det inte är ett kök till en 1:a längre. Så det var kanske inte rivningen som var det svåraste, utan att hitta ett värdigt alternativ att ersätta det med. Till slut landade vi i att vi var helt säkra på att vi ville bygga upp ett nytt kök i massivt trä, att köpa något slit- och slängkök hade känts direkt fel, men också att vi ville att det gamla köket skulle komma till användning i ett annat projekt. 
Köket sett från hallen under renoveringsprocessen
Köket sett från hallen efter renoveringen.

Den specialbyggda köksön är det första du ser när du kommer in i köket.

“…OM VI FICK GÖRA OM DET IGEN SÅ HADE VI ABSOLUT TÄNKT EFTER MER.”

– Har ni några tips så här långt till andra som har drömmar om att renovera?

– Våga! Prova er fram, och låt det ta tid. Vårt största problem har varit tiden, och till skillnad från andra renoveringar har vi p.g.a. en TV-inspelning vi medverkar i, haft en lite mer definitiv deadline. Har man tid så har man möjlighet att göra fel och prova olika lösningar, jag tror också att vi hade vågat att göra mer saker själva om känt att vi haft mer tid. Även kostnaden blir lättare att hantera om man delar upp allt i delprojekt, något vi inte heller haft möjlighet att göra. Och så det viktigaste av allt; försök att renovera med respekt för både byggnaden och miljön. Går det att återanvända material så gör det, eller sälj/ge bort det till andra som renoverar. Behöver ni något nytt så kolla först second hand, folk vill göra sig av med allt ifrån färg till hela kök, och om ni tvunget måste köpa nytt så tänk noga på vad ni köper och på hållbarheten i det ni bygger. Vi ska inte säga att vi har varit perfekta på att efterfölja detta i alla delar av vår renovering, men om vi fick göra det igen så hade vi absolut tänkt efter mer.
 
En egendesignad lösning med öppen förvaring i anslutning på ena kortsidan av köksön.
Köksön innehåller förvaring mot den sida där vaskskåp och spis finns.

– Vad har varit viktigast för er vid renoveringen? Något ni inte har kunnat kompromissa om?

– Köket. Definitivt. För oss är det köket som gör eller förstör slutresultatet med tanke på att det kommer synas från nästan alla håll i lägenheten. Vi vet inte om det hade blivit någon skillnad i våra beslut om vi inte haft ett originalkök från början, men redan när vi såg köket som fanns här från början förstod vi att vi var tvungna att vara väldigt noga med hur det nya köket blir. Inte bara ur ett hållbarhetstänk, utan också att det ska vara ett kök som passar in i stilen på lägenheten.

“DET ÄR DESSUTOM VIKTIGT ATT DET BLIR RÄTT, DET ÄR ÄNDÅ ETT RUM MAN SPENDERAR MYCKET TID I.”

– Hur tänkte ni vid val av nytt kök? Var hittade ni köksinspiration?

– Vi kollade efter inspiration hos olika företag och inspiratörer på sociala medier. Rätt snabbt kom vi överens om att det var ett shakerkök vi ville ha, men sen tillkommer ju val om färg, utförande, lådinredning, knoppar, material, företag osv. Det är många beslut att ta när det gäller ett kök! Det är dessutom viktigt att det blir rätt, det är ändå ett rum man spenderar mycket tid i och vi är dessutom väldigt intresserade av mat båda två. Sen ville vi som sagt att det skulle vara ett hållbart också. Målet var att bygga ett kök som skulle se lika fint ut efter 84 år som originalköket gjorde.
Smart förvaring av kryddor
Varje vrå utnyttjas till förvaring.
Lådor och luckor i kombination.

– Vad ser ni mest fram emot nu?

– Vi har precis kunnat flytta tillbaka in i lägenheten efter 6 veckors inneboende hos våra respektive föräldrar. Vi har till och med satt upp en julstjärna! Det har länge varit målet. Nu när vi väl är tillbaka i lägenheten är nog nästa stora mål att kunna lägga sig i soffan efter en arbetsdag och slippa känna att man har en massa måsten kring målning, slipning, mätning, planering eller kontakt med olika hantverkare. Vi äger inte ens en soffa än! – så tyvärr är det nog en bit kvar tills det målet uppfylls…
 

– Om man vill se mer av er renovering, var ska man kolla då?

Vi finns på instagram under namnet @skapabo, där försöker vi uppdatera om alla större och mindre händelser i renoveringen.
Spisfläkt från Fjäråskupan i en svart ton som matchar övriga detaljer i svart.
Vaskskåpet och en front för diskmaskin till höger.

Slutligen säger Fanny och Filip såhär om det färdigrenoverade köket:

– Det viktigaste för oss var att bygga ett nytt kök som kunde hålla länge. Massivt trä var ett självklart val och med hjälp av Skandinaviska Shakerkök kunde vi designa vårt drömkök. Det möter vardagens behov och nu tre år senare luktar det fortfarande fräscht av trä är man öppnar en skåpsdörr, men framförallt kommer det kunna stå kvar länge till.

– Fanny & Filip, Malmö @skapabo

Om det gröna shakerköket:

Kökstyp: Shakerkök.
Köksön har fått en special-lösning, på sidan mot kylskåpet finns en öppen hyllösning  – perfekt för att placera saker man enkelt vill komma åt. Paret skissade upp sin idé deras vision förverkligades.
Färg: “Barrskog”.
Bänkskiva: Ceasarstone i nyansen “Shitake” och kommer från företaget City Marmor i Arlöv.
Knoppar och handtag: Beslag Design.
Vask: Nordi Tech.
Blandare och diskmedelspump: Primy. 
Kyl/frys: SMEG.
Vinkyl: mQuvée.
Köksfläkt: Fjäråskupan och är av modellen ”blender”.
Micro, ugn och spis: Siemens
Vägghylla: Norrgavel (brunoljad ek)
Barstolar: Källemo och heter ”Cobra”.
Lamporna ovanför vägghyllan: Lampe Gras.
Lampan ovanför köksön: Muta – modell ”Ambit rail”.
Instagram: @skapabo

Foto & Text: Gina Mannberg för Skandinaviska Shakerkök
Styling: Julia Sjölin

Du kanske även skulle gilla dessa kök;

Köket hemma hos Ola Lustig i Enskede

Titta in i köket hemma hos @olalustig
Titta in i huset i Floda som fick sig ett lyft med 1920-talsmoduler i kök, badrum och tvättstuga.
Våga färg! Med linojlefärg är det enkelt att måla om.