Sekelskifteskök i Majorna

Sekelskifteskök i Majorna

Skulle du vilja att någon annan bestämde vilket kök du skulle ha i din bostad? Så gjorde nämligen en bostadsförening i början på 90-talet i Göteborg. Stammar, kök, och badrum renoverades och alla lägenheter fick identiska kök.

 

När Hannah och Erik flyttade in i sin lägenhet i denna bostadsrättsförening 2014, kände de att det var dags att byta ut köket.

 

– Köket som stod där var inte så funktionellt. Det fanns knappt några arbetsytor och kylskåpet stod nästan i hallen, berättar Hannah.

 

Fastigheten är byggd 1906 och är belägen i Majorna, Göteborg. I området bor främst unga människor och barnfamiljer. Det är ett trendigt område, jämförbart med “Söder” i Stockholm. Här finns bostadsrätter blandade med hyresrätter. Både äldre och nyare hus.

 

Hannah och Erik ville ha ett kök som matchade lägenheten bättre, ett kök som gärna fick kännas rustikt och platsbyggt. Efter att ha letat runt på nätet – främst Pinterest och Instagram – sprang Hannah på Skandinaviska Shakerkök som kändes helt rätt.

 

“Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss.”

 

Dimgrått kök och trärena knoppar

 

– Att det är gjort av massivt trä och därmed är slitstarkt var viktigt för oss. Det här är inget kök nästa ägare kommer vilja ändra eller slänga ut, menar Hannah. Det kommer hålla länge, både ur ett stilmässigt och hållbart perspektiv.

 

Färgen de valde på köket är ur Skandinaviska Shakerköks basutbud och heter “Dimgrå”. Bänkskivorna är av ek och till det matchar de omålade träknopparna fint.

 

Bord, stolar och lampa är vintagefynd. Även vasen, som antagligen är en gammal kemikolv enligt Hannah, är också fyndad second hand.

 

Tankar kring planeringen av köket

 

Paret hade en skiss över hur de ville att deras nya kök skulle se ut men fick sedan hjälp av Adam på Skandinaviska Shakerkök med att finputsa planeringen och addera detaljer kring förvaringen.

 

– Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp, för att vi gillar den goda överblick man får i en låda.

 

Både diskmaskin och kylskåp är integrerade – de har fronter i samma trä och färg som köket – något som köket innan definitivt inte hade.“Vi fokuserade mycket på lådor istället för skåp.”

 

– Det blir en stilren och enhetlig känsla, menar Hannah. Innan visste jag inte hur det skulle fungera med fronter men de passar verkligen så himla bra!

 

Det svåraste beslutet var hur de skulle kombinera diskho och bänkskiva.

 

– Vi var först inne på sten, men kände sedan att vi ville ha en ekskiva. Men kring diskhon ville vi ha en avlastningsyta i rostfritt stål, säger Hannah.

 

– Först visste vi inte riktigt hur vi skulle kombinera dessa två ytor, lägger Erik till. Men vi fick god hjälp med planeringen, och resultatet blev verkligen bra och funktionellt.

 

Extra djup bänkskiva

 

Ett val som paret är extra nöjda över är bänkskivan som fått ett 10 cm extra djup vilket skapar ännu större arbetsyta. 60 cm är det som annars är standard.

 

– Kan man ha 70 cm ska man ta det!, säger Erik.

 

“Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem.”

 

En annan detalj de uppskattar är anpassningsmöjligheterna kring köket.

 

– Ett maskintillverkat kök med spånskivor och laminat kan man inte ändra eller laga om det skulle behövas. Vårt kök kan vi måla om och förändra utan problem, säger Erik.

 

– Vi har exempelvis redan nu gett vår bänkskiva lite extra kärlek genom att olja in den för att få en särskild finish, tillägger Hannah.

 

De har även flyttat på ett hyllplan inne i ett skåp för att även de högsta vinglasen skulle få plats. Erik berättar:

 

– Vi tänkte inte på det måttet när vi ritade upp köket, men det var inga problem att ändra i efterhand. Det är ju det som är så bra när köket är av massivt trä! Det går att göra sådana förändringar i efterhand om man vill.

 

__

Se fler bilder på köket här.

 

Ett litet blågrått kök för tio personer

Ett litet blågrått kök för tio personer

I Kungsladugård i Göteborg byggdes på 20-talet ett bostadsområde som var tänkt för familjer ur arbetarklass och lägre tjänstemän. Nästan hundra år senare bor här idag Liselotte och Johan, i ett hus daterat 1922.

 

Deras hus är ursprungligen byggt för att husera fyra familjer, men det har sedan dess har blivit omgjort till ett parhus.

 

“väggarna pryddes av glasfiberväv…”

 

När paret köpte sitt hus under hösten 2018 fanns dock inget av 20-talscharmen kvar. Huset hade renoverats på 80-talet. Johan berättar:

 

– Köket bestod av gamla 80-talsstommar och väggarna pryddes av glasfiberväv…

 

Men sedan Liselotte och Johan tog över huset har det hänt mycket. Till exempel står här nu ett handbyggt kök från Skandinaviska Shakerkök, målat med linoljefärg i en ljusblå nyans.

 

– Vi har försökt ta tillbaka husets ursprungliga utseende. Vi tyckte därför att shakerstilen passade bra här i vårt 20-talshus.

 

Sneda hörn och specialbyggda skåp

 

De började att rita upp sitt kök själva, och fick sedan assistans av Adam och Johan på Skandinaviska Shakerkök. Vissa skåp behövde justeras för att passa in.

 

– Måtten är ju inte direkt standard. Till exempel är det en sned vägg i hörnet så ett hörnskåp fick specialbyggas.

 

Bänkskivan är en Silestone i färgen Nymbus som matchar trägolvets sandiga ton. Att köksfläkten går ihop med färgen på köket är heller ingen slump.

 

– Köksfläkten kommer från Fjäråskupan. Vi ville inte ha någon av deras standardfärger så vi blev otroligt glada när vi insåg att vi kunde få välja en egen, i samma färg som köket. Det valet är vi verkligen nöjda med!

 

1800-talsdörr blev grunden för skafferi

 

Det ligger mycket planering och tankar bakom alla val i köket. Vad är de själva extra nöjda med?

 

– Det bästa med vårt är kök är ljusinsläppet, den centrala köksön, och att vi har diskhon vid fönstret. Det är härligt när man står där och diskar!

 

Liselotte och Johan berättar även om skafferiet. Hur de hittade en gammal avlagd dörr i Johans familjehus på Marstrand.

 

– Dörren är från 1800-talet och är en gammal balkongdörr som ingen använde. Våra snickare fick utgå från dörren och bygga skafferiet efter den.

 

I originalköket har det nämligen stått ett skafferi på exakt samma plats som det gör nu. Liselotte berättar att hon alltid drömt om att bo i ett äldre hus med skafferi, haspar på toalettdörrarna, en tvättlina i trädgården och andra charmigt gamla detaljer.

 

“Vi ryms absolut tio personer runtomkring köksön!”

 

Detta har nu kombinerats med modernare detaljer, som spotlights i taket. Och köksön som har en central plats när de bjuder in vänner till middagar och fest. Trots att de flyttade in i början av december hann de bjuda in till julafton, nyårsafton samt en inflyttningsfest i januari.

 

– Köket är inte jättestort men vi ryms absolut tio personer runtomkring köksön!

 

Emalj, mässing och pastellblått

 

Knopparna i emalj och gammeldags mässing kommer från Byggfabriken i Göteborg och lamporna från IEMS.

 

Barstolarna har de beställt från nätet och var något av en chansning, berättar Liselotte. En mycket bra chansning som visade sig matcha lamporna och komplettera kökets ljust blå nyans perfekt.

 

“…vi provmålade flera olika nyanser…”

 

Och ja, kulören! Det är ju inte allt för vanligt att man ser sådana blågrå toner i svenska kök. (Kulören heter förresten NCS S 3010-B).

 

– Vi har arbetat med en färgskala i pastell. Eftersom golvet fick en naturlig sandfärgad nyans, och likaså bänkskivan, så ville vi inte ha ett vitt eller grått kök. Därför kollade vi på kulörer som gick mot blått eller grönt.

 

– Sedan följde en period då vi provmålade flera olika nyanser för att jämföra. Vi kom tillslut fram till vårt val.

 

De lägger till:

 

– Sedan kan vi ju alltid måla om köket i framtiden om vi skulle vilja!

__

Se fler bilder på köket HÄR.

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

Hållbart Shakerkök i Ekobyn

“Miljötänk som genomsyrar hela boendet” – det är tanken med Ekobyn i Björkhagen i Stockholm. Dit flyttade Johanna Ahnquist och Mattias Ahnquist Aho med sina två barn, hund och katt i september i 2018.

 

Ekobyn stod färdig 1995 är byggd med kretsloppstänk och efter den tidens alla ekologiska konster.

 

– Vi blev väldigt glada när möjligheten att flytta till ekobyn uppenbarade sig, berättar Johanna.

 

Det är ett vackert radhus på 110 kvm som trots sitt byggnadsår 1995 snarare påminner om ett sekelskifteshus, med högt i tak och spröjsade fönster.

 

Familjen bestämde sig för att byta ut det gamla köket som kändes litet och slitet.

 

“Det måste passa in stilmässigt”

 

– Det nya köket var tvunget att stämma in med det hållbara tänket här i ekobyn. Och det måste passa in stilmässigt. När vi stötte på Skandinaviska Shakerkök i en inredningstidning kände vi att det passade perfekt. De uppfyllde alla våra önskemål om hållbarhet och utseende.

Ljusgrön linoljefärg

 

Det L-formade Shakerköket som idag tar plats i familjens hus, är ljusgrönt (kulören heter Vintermossa), med träknoppar i samma färg. På väggarna har de valt en varm mörkgrå färg som kontrasterar mot det ljusa köket.

 

Förutom två överskåp finns den mesta förvaringen i bänkskåpen. På dessa ligger en bänkskiva av massiv ek med uppvikt kant baktill.

 

Diskhon är placerad framför ett av kökets två fönster med utsikt över ett angränsande naturreservat. En avkopplande plats att sköta disken på!

 

“…inga plastfärger får användas…”

 

– Det svåraste valet i köpprocessen var att välja färg, berättar Mattias. Det kändes lite osäkert via datorskärmen men det löstes genom att vi fick ett färgprov hemskickat.

 

Att köket är målat med just linoljefärg var viktigt och miljövänliga färger är genomgående i huset: Bostadsföreningen har sedan starten beslutat att inga plastfärger får användas eftersom byggnaden ska kunna andas fritt.  

 

Ritade kök på hemsidan

 

Johanna och Mattias började själva rita upp sitt nya kök i ritprogrammet och fick sedan förbättringsförslag både från Adam på Skandinaviska Shakerkök och några grannar som är arkitekter.

 

“Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen”


– Det var värdefullt att få tips och råd från andra om hur man bör tänka i planeringen av köket, säger Mattias. Vi har under hela köpprocessen haft en bra dialog med Adam vilket känts tryggt. Det fanns även möjlighet för oss att måttbeställa överskåpen för att anpassa dem till vår takhöjd.

 

– Känslan av att ha ett kök i massivt trä där man dessutom ser det rena träet när man öppnar luckorna uppskattar vi jättemycket, fyller Johanna i. Köket känns gediget och äkta och så passar det in perfekt i resten av huset. Det är en plats vi verkligen trivs på! 

__

Se fler bilder på köket HÄR.

Ett mörkblått kök på Swedenborgsgatan i Stockholm

Ett mörkblått kök på Swedenborgsgatan i Stockholm

När Petter och Molly, och deras dotter på fyra månader, flyttade in i sin nya sekelskifteslägenhet på Södermalm i Stockholm stod ett sprillans nytt Shakerkök och väntade på dem. Lägenheten på 100 kvm, fördelat på tre rum och kök, huserade tidigare ett 70-talskök som hade sett sina bästa dagar.

 

– Det var ingen tvekan när vi köpte lägenheten om att köket behövde renoveras, berättar Petter. Visserligen var köket mysigt men det var gammalt och rejält slitet. Så vi bestämde oss för att det var bäst att riva ut allt och börja helt på nytt.

 

Genom bekanta fick familjen information om Skandinaviska Shakerkök och efter att ha tittat igenom hemsidan och fått hjälp att rita upp sitt nya kök bestämde de sig för att slå till.“Vi kände att ett Shakerkök passade vår lägenhet stilmässigt”

 

 

I denna video visas hur köket hos Molly och Petter ritades.

 

– Vi kände att ett Shakerkök passade vår lägenhet stilmässigt och både Molly och jag tilltalas mycket av att ha ett kök som känns gediget och vackert.

 

Små justeringar

 

Familjens nya Shakerkök har fått inta samma plats som det tidigare köket, med bara några mindre justeringar och ett tillskott i form av en diskmaskin.

 

– Att få in en diskmaskin kändes viktigt och det gjorde att vi fick ändra lite i placeringen av bänkskåpen. Adam på Skandinaviska Shakerkök hjälpte oss med ändringarna och idag är vi jättenöjda med planeringen av köket.

 

Den beiga bänkskivan i travertin bryter av snyggt mot det mörkblåa köket. Porslin och koppar är placerade på vita öppna hyllor vilket skapar en ren och luftig känsla.

 

Knopparna i trä är målade i samma färg som luckorna, och de valde en blandare av märket Dornbracht.

 

Installationen gjordes av en hantverkare som de fått rekommenderad av vänner.

 

I köket finns även ett matsalsbord där familjen planerar för trevliga middagsbjudningar framöver.

 

– Ännu har det inte blivit så många middagar eftersom vi är relativt nyinflyttade och har en liten bebis men det är definitivt något vi ser fram emot.“Det kändes aldrig som ett hinder att vi inte hade sett köket i verklighet innan vi beställde”

 

Köpa kök på nätet?

 

Att köpa ett kök via internet utan att ha sett det live var inget som bekymrade Petter och Molly.

 

– Vi är rätt vana att handla över nätet så för oss kändes det aldrig som ett hinder att vi inte hade sett köket i verklighet innan vi beställde.

 

Hemsidans beskrivningar och bilder gav oss den information vi behövde och om det var något vi undrade över så kontaktade vi dem för att diskutera. För oss har hela processen varit väldigt enkel och vi är mycket nöjda med resultatet.

 

__

Se fler bilder på köket här.