Varför målar inte alla med linoljefärg?

Ärligt, härligt och naturligt eller svårjobbat, gulnande och långa torktider?

 

Tankarna om linoljefärgen är många. I ett försök att skapa klarhet har vi pratat med Mikkel Selder, VD och grundare av Selder & Co. Med 35 år inom branschen är Mikkel Selder en expert på området linoljefärg.

 

Varför förespråkar du linoljefärg över andra färger?

 

– Linoljefärg är en naturprodukt och en levande färg, berättar Mikkel Selder. Eftersom den är kemikaliefri, med bara en liten mängd lösningsmedel, är den även miljövänlig. Dessutom efterlämnar linoljefärg bara en behaglig svag doft av linolja.

 

Linoljefärg har en gammal historia och används idag flitigt inom byggnadsvård. Den består av en sammanblandning av raffinerad linolja och färgpigment som kvarnas samman – en metod för att blanda olja och pigment.

 

Färgen, som kan målas på nästan alla underlag, tränger in i underlagets porer och har en stark vidhäftningsförmåga och skyddar bra mot fukt.

 

Finns det något man inte kan måla med linoljefärg?

 

– Det skulle väl vara vanliga inomhusväggar. Det kan bli fläckigt där man har spacklat. Men helputsade väggar funkar fint att måla.

 

Är det så krångligt som många tror att måla med linoljefärg?

 

– Nej, det är inte så svårt. Men det finns variationer i rekommenderad torktid och tjocklek på lagren mellan olika märken (se faktaruta nedan för rekommendationer för Selder & Co).

 

– För att få ett bra utgångsläge rekommenderar vi alltid att man börjar med att grunda. Vissa material suger mycket färg och då kan det dessutom vara bra att olja innan. Sedan målar man färgen med en bra syntetpensel och strävar efter att få så jämna lager som möjligt.

 

– Arbetar man över stora släta ytor går det bra att måla med en lackroller med korta strån. Sedan efterstryker man med pensel. Det går även att sprutmåla färgen.

 

Med en ordentlig grundning täcker två färgstrykningar det mesta. Penslarna rengörs med grovsåpa – tänk på att aldrig ställa dem i vatten, det förstör penslarna.

 

– Ett tips är att ha ett par parallella penslar på gång samtidigt så att det alltid finns en torr pensel att arbeta vidare med om du håller på länge.

 

“Inomhus håller sig färgen fin i mellan 30-40 år utan underhåll.”

 

Stämmer det att färgen gulnar med åren?

 

– Nja, det är så att färgen gulnar i mörka rum och ljusnar i dagsljus. Men detta sker över en lång tid och är inget man behöver oroa sig för särskilt mycket.

 

Förändringen i dagsljus kommer sig av att UV-strålar bryter ned bindemedlet i färgen vilket bidrar till att den förlorar i kulörglans. Ett lager olja löser detta problem. Inomhus håller sig färgen fin i mellan 30-40 år utan underhåll, förutsatt att rummet har normalt dagsljus.

 

Är den färdigmålade ytan känslig?

 

– Linoljemålade ytor tål egentligen allt utom starkt alkaliska lösningar – vätskor med högt ph-värde, 10 och högre. Det kan ge frätskador. Linoljesåpa ska absolut inte användas på linoljefärg eftersom det löser upp färgen.

– Överhuvudtaget är såpa alkalisk och ska inte användas. Istället kan man rengöra de målade ytorna med ett milt rengöringsmedel som har lågt eller neutralt ph-värde. Ph-värdet går att läsa på förpackningen.

 

“Det var färgindustrin som lärde konsumenterna att det är normalt att behöva måla om vart femte år.”

 

Om linoljefärg är bra på alla sätt, varför använder inte alla linoljefärg alltid?

 

– Det undrar vi också! När man bytte system till syntetiska färger på grund av råvarubrist blev resultatet färger som var lätta att måla med, vilket uppskattades av många.

– Vad man inte tänkte på var att man gick från penetrerande färg till klistrande. När färgen bara lägger sig som ett lock blir det helt tätt innanför vilket kan leda till att det ruttnar.

– Det var färgindustrin som lärde konsumenterna att det är normalt att behöva måla om vart femte år och däremellan tvätta sina fasader för att de ska hålla sig fräscha. Hade man sagt det till människor på 20-talet hade de inte accepterat det.

 


Fakta: Selder & Co

  • Selder & Co’s linoljefärg är både Svanen-märkt och har högsta betyg i Byggvarubedömningen.
  • Selder & Co’s linoljefärg går att få i alla NCS-kulörer.
  • Selder & Co’s linoljefärg ska målas i något tjockare än vad som ofta förespråkas av andra märken.
  • Torktiden ligger på ca 24 h om den målas inomhus. Ute är torktiden något längre beroende på förutsättningar.

Vilka beslag passar bäst i ditt kök?

Små detaljer som sätter stilen.

 

Detaljerna är pricken över i:et och låter dig enkelt sätta din personliga prägel på ditt kök. Med små förändringar går det att knyta samman eller helt ändra stil, snabbt och lätt.

 

Vilka detaljer är det då vi pratar om? Jo: beslagen.

 

“Byt handtag och du har fått ett nytt kök!”

 

För att skaffa oss extra koll har vi pratat med Jens Gustafsson, säljare på Beslag Design, som är expert på just beslag. 

 

– Beslagen är en väldigt viktig detalj i ett kök, berättar Jens. Jag skulle nog gå så långt till att säga att det är det som ger det största intrycket. Byt handtag och du har fått ett nytt kök! En så enkel sak kan göra hela skillnaden.

 

Förutom att sätta stilen finns det en annan viktig anledning till varför man bör ha beslag i köket, tycker Jens:

 

– Med bra beslag reducerar man mycket slit på skåp och luckor vilket kan uppstå vid handtagslösa fronter. Att dagligen trycka och vidröra skåpen nöter snabbare på färg och material än om man öppnar och stänger med handtag.

 

“Rena eller målade träknoppar, läder, mässing och sten är populärt.”

 

Vilka trender ser vi för köksbeslag?

 

– Mycket naturmaterial. Rena eller målade träknoppar, läder, mässing och sten är populärt och gör sig snyggt i kök.

 

En annan trend är den Jens brukar kalla för “50 shades of grey”. Där håller sig alla färger inom ett spektra från svart, via grått, till grönblått. Istället för att jobba med olika färger fokuserar man på olika nyanser och låter saker gå ton i ton.

 

– Den industriella trenden är också på frammarsch och något man ser mycket i Europa. Där tenderar människor att gå all-in på en trend medan vi i Sverige hellre plockar in en detalj, som exempelvis lättrade handtag.

 

Är det någon trend som är på väg ut?

 

– Billiga handtag av dålig kvalité. Folk lägger mer pengar på detaljer som handtag och ser värdet i bra kvalitetshandtag som håller en längre tid.

 

Bör man hålla sig till en stil eller kan man blanda in olika stilar med hjälp av handtag?

 

– Det är en smaksak. Vissa vill hålla ihop en specifik stil och väljer beslag utifrån den, medan andra vill skapa kontrast.

 

I kök kan det ju hända att man öppnar ett skåp eller lucka med en våt eller kladdig hand, hur ska man tänka kring beslagens hållbarhet?

 

– Man ska vara medveten om att vissa material kräver lite underhåll men i regel brukar vi inte avråda från några särskilda material för just kök. Alla beslag behöver såklart torkas av om de blir smutsiga. Läder kommer så småningom att åldras och få patina, vilket kan bli väldigt vackert.

 

Hur ska ett bra handtag kännas?

 

– Det ska kännas bra i handen, jag rekommenderar att du klämmer och känner på dem innan du köper. Beslaget ska ju förhoppningsvis sitta där länge och då är det viktigt att det känns bra.

 

Storleken på handtaget, vad ska man tänka på?

 

– Till stor del är det en utseendefråga och därmed en smaksak. För tio år sedan var det inne med stora handtag som gick från kant till kant. Det ser vi mindre av idag.

 

OK, när beslagen är noga utvalda och inhandlade, var monterar jag dem bäst?

 

En regel när det gäller ramlucka är att man sätter beslaget mitt på ramen. Är det knopp är det vissa som väljer att flytta upp knoppen en bit upp på luckan. Det finns inget rätt eller fel. Dock ska man undvika att sätta beslaget i fyllningen.

 

 


Fakta: Beslag Design

  • Beslag Design har cirka 1 000 olika serier av handtag och knoppar på lager i Båstad.
  • CC-mått är måttet mellan de två skruvhålens centrumpunkter.
  • Lättrade handtag är handtag med greppvänlig räfflad struktur.

Det finns ett flertal borrmallar att få tag på för att underlätta placering och montering av handtag, till exempel denna.

Den oslagbara känslan av kalksten

Naturstenen är på frammarsch och syns allt mer i våra skandinaviska hem. Men vad är det som gör den så eftertraktad? Och vilken känsla vill man åstadkomma med natursten i hemmet?

 

Vi tog en pratstund med Alexandra Olausson, ägare av Vårvik & Co, som specialiserat sig på kalksten.

– Jag har arbetat med kalksten i snart två år och älskar verkligen materialet, berättar Alexandra Olausson. Kalksten är oslagbart när det kommer till känslan, och det är ett fantastiskt material att använda i hemmet.

 

Innan Alexandra fann kärleken i kalksten arbetade hon med försäljning inom telecom.

 

– Jag brukar säga att jag gått från att arbeta med en digital produkt i fysisk kanal till en fysisk produkt i digital kanal. Många delar är fortfarande detsamma – som marknadsföring, försäljning och kundkontakten – men produkten skiljer sig såklart en hel del.

 

– Jag har sedan länge haft ett intresse för sten, och kalksten har så gott som alltid funnits med i mina boenden genom åren. För en tid sedan flyttade jag och min familj till ett hus som är inrett med mycket kalksten. Och på den vägen kom erbjudandet om att arbeta som konsult med försäljning och marknadsföring av kalksten.

 

– I våras (2018) valde jag att satsa på en egen leverantör och arbetar numera helt med mitt egna företag som jag äger tillsammans med min man.

 

Med ett eget hus fullt av kalksten så har du väldigt bra erfarenhet av hur kalksten gör sig i ett hem?

 

– Ja verkligen! När man lever med kalksten så upplever man många nya sidor av den. Till exempel: en känsla av sommarregn infann sig i vårt badrum efter det att vi duschat. Det är mineraler som frisläpps när stenen blir blöt och det doftar underbart. Stenen blir inte heller hal när den är blöt vilket gör den till ett bra val i badrum.

 

‘Kalksten är en “varmare” sten både att se och känna på jämfört med exempelvis marmor’

 

– En annan härlig sak är att kalksten är en ”varmare” sten både att se och känna på jämfört med exempelvis marmor som också är en mycket vacker men ”kallare” sten. På sommaren är kalkstensgolv underbart svala i hemmet och blir inte heta även om solen gassar på det.

 

– Sist men inte minst är kalksten ett tillåtande och praktiskt materialval i vardagen. Vår kalkstens ”greige” toner är tacksamma då de döljer damm och smuts. Ett tips är att även välja en fog som går ton i ton med stenen så undviker man en solkig känsla när en vit eller ljus fog med tiden blir smutsig.

 

Handen på hjärtat: Är inte kalksten väldigt känslig och ömtålig?

 

– Jag får ofta frågor om hur kalksten kan passa in i en vardag med småbarn – smuts, spill och allmänt nötande. Och jag svarar alltid att man såklart ska tänka efter vilka behov man har, men att man aldrig ska avstå från kalksten för att man är rädd för slitage.

 

‘Visst kan den få sig en liten törn men ofta blir den bara vackrare med patina.’

 

Men kalksten slits väl?

 

– Ja, men kalksten är ett naturmaterial som i min mening åldras med värdighet. Visst kan den få sig en liten törn men ofta blir den bara vackrare med patina.

 

– Vet man om att man vill ha stenen i ett kök där det finns risk för syror så kan man med fördel kombinera den med en okänslig yta som rostfritt stål.

 

Hur ska man sköta om sin kalksten för att den ska hålla sig vacker länge?

 

– Har man stenen i ett kök så ska man såklart vara noggrann med att ta bort spill direkt så att de inte hinner sätta sig. Sedan är det bra att underhålla ytan med linoljesåpa, det både rengör, skyddar och doftar gott.

 

Det finns ju många olika sorters kalksten med olika nyanser och mönster. Hur ska man tänka när man väljer kalksten?

 

– Gäller det sten till ett kök så kan man antingen utgå från den färgpalett man har valt till sitt kök och försöka hitta en sten som funkar till det. Eller tvärt om, att anpassa färgpaletten efter den sten man valt.

 

– Det är viktigt att tänka igenom alla moment och göra ett välgrundat val baserat på färg, nyans, värme och ljusinsläpp. Kalksten finns i många olika toner och nyanser beroende var den kommer ifrån vilket är viktigt att ha i åtanke när man bestämmer vilken känsla man vill få fram.

 


Fakta: Vårvik & Co

 

Vårvik & Co säljer kalksten för golv och väggar i till exempel kök, badrum, källare och hallar. Stenen är ljusgrå med en varm ton och ett spräckligt mönster.

 

Kalkstenen kommer ifrån ett stenbrott i Estland. All sten bryts för hand utan stora maskiner. Stenen får olika färgtoner och kvalité beroende på vilket skikt det kommer ifrån. Bearbetningen av stenen ger ytterligare variation.

 

Vårvik & Co marknadsför sina stenar främst via sitt instagramkonto och har även ett showroom i Saltsjöbaden.

Vilken stenskiva ska man välja till sitt kök?

Det finns en uppsjö av bänkskivor att välja mellan när man ska sätta finishen på sitt nya kök. Men vad bör man tänka på när det gäller material, design och hållbarhet?

 

Vi frågade med Anna Granstig – Marketing Coordinator i på Cosentino Scandinavia:
Vilka material är mest populära just nu?

– Vi ser nya trender i vilka bänkskivor som kunderna väljer, berättar Anna Granstig. Länge har laminatbänkskivor varit det vanligaste i Sverige, men även trä och rostfritt stål har varit vanligt förekommande.

 

‘Marmor, granit och kalksten är populärare än någonsin.’

 

– På senare år har naturstenen tagit en allt större plats. Kunderna vill helst ha sten om de kan. Marmor, granit och kalksten är populärare än någonsin. De har ökat stadigt i försäljning. 

 

Anna Granstig berättar vidare att trenden med mer kulör i köken – i kontrast till alla vita kök från senaste decenniet  – påverkar valen av bänkskivor.

 

– Överlag vågar människor föra in mer färg i sina kök. Man väljer därför gärna bänkskivor som går mot mörkare eller varmare färger. Även material med mer mönsterbild har blivit populära. 

 

– Val av bänkskiva påverkas såklart också av vilken stil köket har.

 

‘Klassiska kök som bistro, shaker och lantkök passar fint tillsammans med bänkskivor som har naturstensutseende.’

 

Så det finns olika bänkskivor som passar ihop med olika köksstilar?

 

– Absolut! Jag brukar säga att varje typ av kök passar med en viss typ av sten. Klassiska kök som bistro, shaker och lantkök passar fint tillsammans med bänkskivor som har naturstensutseende. Mer moderna och minimalistiska kök passar bra med enfärgade matta eller polerade ytor.

 

– Man brukar även vilja skapa kontrast genom att para ihop blanka köksluckor med en matt bänkskiva och matta luckor med en blank bänkskiva. Det ger en snygg helhet.

 

– I den trendiga nya köksdesignen ser vi även den industriella trenden med ytor som har betong- eller rostigt utseende växa starkt.

 

– Luckor i ljust trä med minimalistiskt utseende är också åter, de passar perfekt med utseendet hos ljusa vita eller sandfärgade naturstenar i våra material Silestone eller Dekton (se faktaruta nedan).

Vilken bänkskiva passar en småbarnsfamilj?

 

När man väljer bänkskiva finns det dock mer än trender att gå efter och Anna tycker att det är viktigt att tänka efter vilka behov som finns och hur ytan kommer att användas.

 

– Jag får ofta frågor om materialval från familjer med småbarn där köket används flitigt och även barnen ska få utrymme att vara med i matlagningen. Då brukar jag föreslå att de ska välja en bänkskiva som är hållbar och okänslig så att ytan håller sig vacker trots spill och nötande av kastruller.

 

Anna Granstig tycker att viss natursten, exempelvis kalksten och marmor, inte alltid är optimal i ett kök eftersom dess yta är mjuk och porös.

 

– Spill från exempelvis kaffe och olika syror kan skada ytan och ge fläckar som inte går att få bort. Då är det bättre att sätta in en bänkskiva av av Silestone alternativt en mörk eller mönstrad polerad granit.

 

Många använder faktiskt för mycket rengöringsmedel när de ska städa sina kök.’

 

Hur ska man sköta om sin bänkskiva för att den ska hålla länge?

 

– Många använder faktiskt för mycket rengöringsmedel när de ska städa sina kök. När kunder ringer till oss för att fråga varför deras bänkskiva mattats av så beror det nästan alltid på att rengöringsmedlet skapat en intorkad hinna ovanpå materialet.

 

Hur får man bort detta?

 

– Den tar man enkelt bort med lite grönsåpa och ljummet vatten. Sedan polerar man ytan med en microfiberduk tills den återfått sin naturliga lyster. Med rätt materialval och lite omvårdnad får du en bänkskiva som du kan njuta av i många år.

 


Fakta: Silestone och Dekton, av Cosentino

 

Silestone består av kvartssten. Dekton är en blandning av mineraler och har en produktion som som tagit det bästa från tekniken att skapa kvartskomposit, porslin och glas.

 

Med dessa material får man ytor som är extremt rep- och fläcktålig och håller sig snygg i många år.

 

De går tillsammans att få i ett hundratal olika utföranden, allt från olika mönster för att efterlikna natursten till enfärgat likväl som olika ytpoleringar.

 

Silestone och Dekton är väldigt lättskötta och kräver för det mesta bara vatten och möjligen lite diskmedel för att ta bort fläckar.