Beställ
broschyr
×

Renovering, drömmar och 30-tals-hus med Fanny och Filip i Malmö.

Ett samtal om Renovering, drömmar och kulturmärkt 30-tals-hus med Fanny och Filip i Malmö

Vi fick en pratstund med Fanny och Filip om deras renoveringsdrömmar och planer med den nyköpta 30-talslägenheten. Vad var det för typ av kök som i lägenheten innan? Hur renoverar man ett kulturmärkt hus korrekt?

Hus Drömmar Fanny Filip Malmö Skandinaviska Shakerkök 15

– Hej Fanny och Filip! Vad är det ni har köpt för bostad?

Vi letade i över ett år efter en lägenhet, gärna en trea som inte behövde renoveras för mycket. Det slutade med att vi förälskade oss i en lägenhet i ett litet 30-talshus vid S:t Knut i Malmö. Lägenheten bestod dessutom av två ettor som byggts ihop till en större 2:a. Så det blev ändå ett renoveringsobjekt, och också med ett rum färre än vad vi hade tänkt oss.

– Vad vill ni förändra? Vad ska ni renovera?

 
Lägenheten vi köpte bestod alltså av två små 1:or som slagits ihop till en 2,5:a genom att man rivit en liten vägg i hallen. I övrigt hade inte mycket annat anpassats efter den större ytan. Köket var fortfarande i original sen 1936 och planritningen hade absolut mer att önska. Lägenheten var i otroligt fint skick, inklusive det gamla köket, men för att kunna använda ytan behövde vi dels riva några väggar samt bygga ett helt nytt kök. Vi har också två supersmå badrum som inte är de mest praktiska, de funkar än så länge men nästa steg blir nog att göra något med dem också. Det är också mycket jobb i form av att dra om el, göra nya uttag, dra fram vatten till köket, skapa nya förvaringsmöjligheter, måla om osv. – som kanske är något som ses som mindre förändringar i jämförelse, men som tar mycket tid och planering. Samtidigt som vi gör detta så håller vi på att komma överens med styrelsen om hur mycket av vår vind vi får köpa, planen är alltså att det ska bli en etagelägenhet i framtiden! Det är dock ett större projekt som vi tar längre fram.

"Vi ville bygga upp ett nytt kök i massivt trä"

– Vart i processen befinner ni er nu?

 
Vi börjar nästan bli klara! Om man någonsin blir det… Golven ska lagas där vi behövt riva väggar för att få plats med ett nytt kök, men i övrigt är den mest invasiva delen av renoveringen helt klar. Vi ska måla om i ett rum men sen återstår bara det roligaste, att få sätta in ett nytt kök och att inreda!
 
– Vad är svårast att ta beslut om?
 
Det var supersvårt att riva. I en såhär gammal lägenhet finns det såklart en historia, och det är svårt att möta insikten om att man “förstör” något som funnits så länge. Speciellt köket var svårt att göra sig av med, det var byggt i massivt trä som var i ett så otroligt fint skick att det säkert hade kunnat hålla i hundra år till. Tyvärr var det inte så praktiskt, speciellt inte nu när lägenheten blivit större och det inte är ett kök till en 1:a längre. Så det var kanske inte rivningen som var det svåraste, utan att hitta ett värdigt alternativ att ersätta det med. Till slut landade vi i att vi var helt säkra på att vi ville bygga upp ett nytt kök i massivt trä, att köpa något slit- och slängkök hade känts direkt fel, men också att vi ville att det gamla köket skulle komma till användning i ett annat projekt. 

"försök att renovera med respekt för både byggnaden och miljön"

 
– Vad ska ni göra själva och vad tar ni hjälp av hantverkare med?
 
Från början tänkte vi göra så mycket som möjligt själva, men i takt med att uppstarten av projektet drog ut på tiden tänkte vi om. Vi behövde ändå hantverkare för att dra el och vatten, men också för att riva den bärande väggen – så i slutändan blev det så att våra hantverkare gjorde de mest omfattande förändringarna. De drog el, rev väggar, drog fram vatten, fixade ytskikt på tak och väggar och målade. Det vi gjort själva är att vi har rivit ett par mindre väggar, fixat till gamla lister som ska sättas tillbaka samt målat en del. Vi har även jobbat mycket med att få till förvaringslösningar eftersom de garderober som fanns från början är borta. Vi behöver alltså platsbygga både garderober och hyllor men även ordna lite mer förvaring i våra badrum. Dessutom har vi sålt alla möbler vi har och vi har en idé om att allt vi köper till lägenheten ska vara begagnat i någon form, så det spenderas mycket tid med att söka runt efter bohag på loppisar och auktioner. Det tog också lång tid att få till rätt känsla på köket, det är nog det vi lagt mest tid på hittills faktiskt. 

Delar med sig av renoveringstips

” – Vi ska inte säga att vi har varit perfekta på att efterfölja detta i alla delar av vår renovering, men om vi fick göra det igen så hade vi absolut tänkt efter mer.”

 
 – Har ni några tips så här långt till andra som har drömmar om att renovera ?
 
Våga! Prova er fram, och låt det ta tid. Vårt största problem har varit tiden, och till skillnad från andra renoveringar har vi p.g.a. en TV-inspelning vi medverkar i, haft en lite mer definitiv deadline. Har man tid så har man möjlighet att göra fel och prova olika lösningar, jag tror också att vi hade vågat att göra mer saker själva om känt att vi haft mer tid. Även kostnaden blir lättare att hantera om man delar upp allt i delprojekt, något vi inte heller haft möjlighet att göra. Och så det viktigaste av allt; försök att renovera med respekt för både byggnaden och miljön. Går det att återanvända material så gör det, eller sälj/ge bort det till andra som renoverar. Behöver ni något nytt så kolla först second hand, folk vill göra sig av med allt ifrån färg till hela kök, och om ni tvunget måste köpa nytt så tänk noga på vad ni köper och på hållbarheten i det ni bygger. Vi ska inte säga att vi har varit perfekta på att efterfölja detta i alla delar av vår renovering, men om vi fick göra det igen så hade vi absolut tänkt efter mer.
 
– Vad har varit viktigast för er vid renoveringen? Något ni inte har kunnat kompromissa om?
 
Köket. Definitivt. För oss är det köket som gör eller förstör slutresultatet med tanke på att det kommer synas från nästan alla håll i lägenheten. Vi vet inte om det hade blivit någon skillnad i våra beslut om vi inte haft ett originalkök från början, men redan när vi såg köket som fanns här från början förstod vi att vi var tvungna att vara väldigt noga med hur det nya köket blir. Inte bara ur ett hållbarhetstänk, utan också att det ska vara ett kök som passar in i stilen på lägenheten.
 

” – Det är dessutom viktigt att det blir rätt, det är ändå ett rum man spenderar mycket tid i.”

– Hur tänkte ni vid val av nytt kök? Var hittade ni köksinspiration?
 
Vi kollade efter inspiration hos olika företag och inspiratörer på sociala medier. Rätt snabbt kom vi överens om att det var ett shakerkök vi ville ha, men sen tillkommer ju val om färg, utförande, lådinredning, knoppar, material, företag osv. Det är många beslut att ta när det gäller ett kök! Det är dessutom viktigt att det blir rätt, det är ändå ett rum man spenderar mycket tid i och vi är dessutom väldigt intresserade av mat båda två. Sen ville vi som sagt att det skulle vara ett hållbart också. Målet var att bygga ett kök som skulle se lika fint ut efter 84 år som originalköket gjorde.

Orginialköket var ett blått 30-talskök

– Vad fanns det för kök på plats innan ni renoverade?
 
Orginialköket var ett 30-talskök målat i blått, tidstypiskt med låga underskåp och en fantastisk hylla med skeppor. Skepporna har vi behållit och funderar fortfarande på hur de kan få en ny hedersplats i hemmet. 
 
– Vad ser ni mest fram emot nu?
 
Vi har precis kunnat flytta tillbaka in i lägenheten efter 6 veckors inneboende hos våra respektive föräldrar. Vi har till och med satt upp en julstjärna! Det har länge varit målet. Nu när vi väl är tillbaka i lägenheten är nog nästa stora mål att kunna lägga sig i soffan efter en arbetsdag och slippa känna att man har en massa måsten kring målning, slipning, mätning, planering eller kontakt med olika hantverkare. Vi äger inte ens en soffa än! – så tyvärr är det nog en bit kvar tills det målet uppfylls…
 
– Om man vill se mer av er renovering, var ska man kolla då?
 
Vi finns på instagram under namnet @skapabo, där försöker vi uppdatera om alla större och mindre händelser i renoveringen.
 
– Tack för att vi fick en pratstund med er och lycka nu till!

FAKTA:

  • Namn: Fanny & Filip
  • Bor: I en lägenhet i ett 30-talshus i  Malmö
  • Instagram: @skapabo

Vill se fler renoveringar och mer köksinspiration?